Izvor: RTS, 15.Jun.2023, 16:17

За две недеље на апликацији Млекомап 250 газдинстава из Србије

Двојица младих крагујевачких програмера постарала су се да млеко домаћих произвођача лакше стигне до купаца. Створили су бесплатну апликацију Млекомап, преко које можете пронаћи домаћинства широм Србије која продају млеко.
Увоз и смањени откуп >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << натерали су домаће млекаре да нађу нови начин да продају свој производ. Како би им у томе помогли и повезали са купцима млади ИТ стручњаци покренули су интернет платформу Млекомап.

"Доста њих ми се јавило са сликама како су први пут скували млеко, направили кајмак, купили сир од пуномасног млека, спремили кисело млеко. А произвођачи су задовољни, јер су успели да продају своје млеко по већој цени него што би продали млекарама за откуп”, истиче Александар Џаврић, коаутор интернет платформе Млекомап.
За само две седмице, на апликацији се нашло 250 газдинстава из целе Србије. Међу њима је и породица Нектаријевић из Дивостина, крај Крагујевца, која дневно призведе стотинак литара млека.
"Још је значајније што је платформа бесплатна и за произвођаче млека и за купце. Ми смо добили неколико купаца више, за 30 до 50 одсто је повећана куповина млека у ових 8 дана коришћења платформе и повећан је број купаца који долазе по млеко“, наводи Љубиша Нектаријевић из Добриње.
Своју рачуницу нашли су и Ђурђевићи из Здравиња код Крушевца, који се деценијама баве узгојем музних крава, на зеленој пијаци поставили су млекомат.
"Количина млека коју довозим у апарат је 50 до 60 литара дневно, а млеко је 4% млечне масти, оно што не продамо враћамо кући и правимо сир", наглашава Милан Ђурђевић.
Од продаје млека у Србији живи 300.000 људи. Интернет платформа је иновативан начин продаје која највише помаже малим произвођачима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.