Izvor: RTS, 20.Apr.2023, 09:43

Ескобар очекује од Приштине конкретан предлог за ЗСО до 2. маја

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да очекује да ће имати предлог владе у Приштини за Заједницу општина са српском већином до 2. маја, за када је најављен сусрет Александра Вучића и Аљбина Куртија.
Ескобар је >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у интервјуу за албански сервис Гласа Америке рекао да се нада "да ће до 2. маја бити конкретног предлога", додајући да је дошло до напретка по овом питању и изузетне еволуције у ставу косовске владе, а посебно премијера, да прихвати ову законску обавезу.
"То је постојећа обавеза по Бриселском споразуму, и овој влади и странци је било веома тешко да је прихвате као обавезу. Али сада то доживљавају као обавезу, сложили су се с тим и јавно рекли какви треба да буду оквири и параметри Заједнице. И ми се слажемо са овим параметрима", рекао је Ескобар.
Навео је да ће Сједињене Државе признати недељне ванредне изборе у четири општине на северу Косова, чак и ако их Српска листа бојкотује, рекавши да бојкот не дефинише изборе.
"Позвали смо и лично сам замолио Србе, Српску листу, да учествују и не одустају од своје улоге. То што не учествују је њихова одлука. Али то је предвиђено Уставом, има непопуњених места. Има људи који не добијају услуге од локалне самоуправе јер нема учешћа. Дакле, ако ови избори буду слободни и поштени, а ја предвиђам да ће бити, резултат ће бити легитиман с наше тачке гледишта", рекао је Ескобар.
Реагујући на изјаву Габријела Ескобара председник Скупштине у Приштини Глаук Коњуфца изјавио је да они немају обавезу да формирају Заједницу српских општина без признања Београда, тврдећи да су договорена два колосека.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.