Izvor: RTS, 21.Nov.2023, 06:54

Нетанјаху о ослобађању талаца: Напредујемо; СЗО: У плану евакуација три болнице у Гази

Четрдесет шести дан сукоба израелске војске и Хамаса. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху изјавио је да је постигнут напредак у ослобађању талаца које држи група Хамас у Појасу Газе, истичући да се "нада добрим вестима". Шеф политичког крила Хамаса, такође, најављује >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << примирје, док су против споразума поједини израелски министри. СЗО истиче да је у плану евакуација три болнице у палестинској енклави.
Израелска војска саопштила је да је током јучерашњег дана либанска група Хезболах за сат времена испалила око 25 ракета и три дрона камиказе на више локација на северу Израела.

Са друге стране, министарство здравља у Гази, које води милитантна група Хамас, навело је да се број страдалих Палестинаца од почетка сукоба попео на 13.300, укључујући 5.600 деце и 3.550 жена.
Ирански председник Ебрахим Раиси послао је писмо лидерима 50 земаља, позвавши их да утичу на Израел како би зауставио нападе на Газу. Порука је упућена и руском и кинеском председнику, као и лидерима Јордана, Казахстана, Кеније, Турске и Јужне Африке.
Истовремено, Светска здравствена организација потврдила је да је 28 превремено рођених беба из Газе безбедно стигло у Египат, док је Пекинг је позвао на "хитне мере" за заустављање хуманитарне катастрофе.
Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама изнела је податак да је број расељених у Појасу Газе достигао приближно 1,7 милиона.
За то време, амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да верује да  је договор о ослобађању талаца, које Хамас држи у палестинској енклави, близу, што је такође потврдио потпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.