Izvor: RTS, 27.Okt.2023, 06:24

Преминуо бивши премијер Кине Ли Кећијанг

Бивши премијер Кине Ли Кећијанг преминуо је данас од срчаног удара у 69. години, десет месеци након што се повукао са функције, јавља Ројтерс.
Државни сервис Кине пренео је да је Ли Кећијанг доживео срчани удар у четвртак док је био на одмору у Шангају >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и да је, и поред свих покушаја реанимације, преминуо нешто после поноћи. 

На друштвеним медијима грађани изражавају саучешће, а владини сајтови обојени су у црно.
Ли је био премијер и шеф кинеског кабинета у време председничког мандата Си Ђинпинга, а повукао се са свих политичких функција у марту.
Последњи пут виђен је у јавности током приватне туристичке посете Могао Гротоесу, туристичкој атракцији на северозападу Кине.
Ли Кећанг је рођен 1. јула 1955. године у покрајини Анхуи у Кини. Завршио је студије права на Универзитету у Пекингу 1977. године.
Ли Кећанг се придружио Комунистичкој партији Кине (ЦПК) 1976. године. Након што је обављао различите функције на локалном нивоу, постао је гувернер провинције Хенан 1998. године. Постао је члан Централног комитета ЦПК-а 2002. године.
Ли Кећанг је именован за потпредседника Кине 2008. године. Постао је премијер Кине 2013. године.
Ли Кећанг је био познат по промовисању економске реформе и модернизације Кине.
Истакао се у вођењу економске политике усмерене на одржавање стабилног раста и развоја кинеске привреде. Ли Кећанг је био познат по својој улози у борби против сиромаштва у Кини и унапређењу социјалних програма.
Напустио је функцију премијера почетком године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.