Izvor: RTS, 26.Okt.2023, 16:07

Ухапшено девет особа због пореске преваре и прања новца

Припадници Министарства унутрашњих послова ухапсили су девет особа због постојања основа сумње да су извршили кривична дела пореска превара и прање новца.
Припадници Министарства унутрашњих послова, УКП, Одељења за борбу против корупције, у >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << сарадњи са Пореском полицијом у Крагујевцу, а по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду ухапсили су М. К. (1979), Д. Б. (2000), С. Б. (1974), Н. К. (1979), И. Д. (1993), Н. Г. (2003), Т. Н. (1952) и Ж. О. (1976) због постојања основа сумње да су извршили кривична дела пореска превара и прање новца.
У саопштењу МУП-а се наводи да се М. С. (1996) терети за кривично дело прање новца.
Осумњичени се терете да су од јануара до августа 2023. године подносили пореске пријаве неистините садржине преко више привредних друштава у којима су били формални власници и одговорна лица, а на основу којих им је исплаћен новац на основу неоснованог повраћаја ПДВ у укупном износу од 30.014.798 динара, који је стечен кроз пореску превару у вези са порезом на додатну вредност, саопштио је МУП.
Након тога осумњичени М. К. је наведена новчана средства са знањем да потичу од криминалне делатности, како се сумња, стављао у легалне токове, тако што је са пословних рачуна привредних друштава, куповао разна материјална добра, измировао кредите и пословне обавезе према другим правним лицима која су такође под његовом контролом, док је део новца подигнут у готовини.
На овај начин, како се сумња, они су оштетили буџет Србије за 30.014.798 динара.
Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.