Izvor: RTS, 30.Jul.2023, 07:56

Афрички лидери на хитном самиту поводом пуча у Нигеру, хунта упозорава да се спрема војна интервенција

Лидери западноафричких земаља састаће се данас у Нигерији како би размотрили даље кораке и начине притиска на вође војне хунте у Нигеру, у намери да их приморају да што пре у земљи врате уставни поредак и демократску власт. Пучисти тврде да се, у сарадњи са западним >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << земљама, спрема војна интервенција у главном граду Ниамеју.
Шефови 15 чланица Економске заједнице западноафричких држава и осмочлане Западноафричке економске и монетарне уније требало би да се данас састану на хитном самиту у Нигерији.

Очекује се да ће суспендовати Нигер из својих институција, изоловати земљу од регионалне централне банке и финансијског тржишта и затворити границе.
Док лидери суседних афричких земаља траже начине да што пре врате на власт свргнутог председника Нигера Мухамеда Базума, војна хунта упозорава на могућност директне војне интервенције у главном граду Нијамеју.
"Циљ састанка је да се одобри план агресије на Нигер кроз непосредну војну интервенцију у Ниамеју, у сарадњи са другим афричким земљама које нису чланице и одређеним западним земљама. Желимо још једном да подсетимо све авантуристе на нашу чврсту решеност да бранимо своју домовину", истакао је портпарол хунте у саопштењу објављеном на државној телевизији у суботу увече.
Вође хунте су позвале грађане главног града да изађу на улице у седам сати по локалном времену и покажу подршку новим лидерима.  
Хиљаде присталица пуча марширало је улицама Нијамеја машући руским заставама, узвикујући име председника Русије Владимира Путина и осуђујући бившу колонијалну силу Француску.
Афричка унија дала ултиматум, ЕУ и САД прете санкцијама Војни пуч у Нигеру већ су осудиле суседне афричке земље и међународни партнери који су одбили да признају нове лидере и захтевају да се председник Базум што пре ослободи и врати на власт.
За Базума се није чуло још од четвртка, када је затворен у председничкој палати, иако га Европска унија, САД и друге западне земље још признају као легитимног председника.
Након хитног састанка у петак, Афричка унија је дала ултиматум војсци да се врати у касарне и успостави уставни поредак у року од 15 дана.
Европска унија је обуставила финансијску подршку и безбедносну сарадњу са Нигером, док и САД прете санкцијама и захтевају моментално ослобађање свргнутог председника Базума.
Државни секретар САД Ентони Блинкен истакао је да економско и безбедносно партнерство САД и Нигера, вредно више стотина милиона долара, зависи од демократске владе и уставног поретка.
Нигер је пре војног пуча важио за стабилног и поузданог партнера Запада у нестабилном подсахарском региону Западне Африке. Земља је која је примала највећу западну помоћ и кључни партнер Европске уније у контроли миграције из подсахарске Африке.
У неколико база налази се око 1.500 француских и 1.100 америчких војника, као и више дронова којима Американци надзиру припаднике афричких подружница Ал Каиде и Исламске државе.
Лидери пуча прогласили су у петак генерала Абдурахамана Тијанија за шефа државе и потврдили да је бивши председник Мухамед Базум збачен. Устав је суспендован, а влада распуштена, објавила је на државној телевизији група војника, након што су заточили председника Базума у његовој палати.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.