Izvor: RTS, 12.Jul.2023, 12:58

Столтенберг: Украјина никад ближа НАТО-у, састајемо се као једнаки

Украјина је сада ближа НАТО-у него икада раније, поручио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг у Вилњусу и додао да ће НАТО помагати Украјини колико год је то потребно. Председник Володимир Зеленски поручио да је најбоља безбедносна гаранција за Украјину >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << чланство, али да је важно да и до тада постоје гаранције.
Током другог дана НАТО самита у Вилњусу, Јенс Столтенберг је, на заједничкој прес-конференцији са украјинским председником Володимиром Зеленским, говорио о НАТО перспективи Украјине.
"Радујем се дану када ћемо се срести као савезници", рекао је Столтенберг Зеленском, али није прецизирао када ће Украјина постати чланица НАТО, преноси Ројтерс.
У свом говору, истакао је подршку НАТО-а Украјини која подразумева пакет састављен од три елемента, а којим се успоставља Савет Украјина-НАТО.
"Када је председник Путин извршио инвазију на Украјину, потценио је украјински народ. Нови програм помоћи ће омогућити транзицију украјинских снага од совјетске ере ка НАТО стандардима. То ће помоћи украјинским снагама да буду потпуно интероперабилне са НАТО", рекао је Столтенберг.
Поручио је да је Савет НАТО-Украјина форум у којем ће се стране састајати као једнаке.
"Први састанак Савета Украјина-НАТО почеће за неколико минута", нагласио је Столтенберг и прецизирао како ће нови формат сарадње са Украјином функционисати:
"Савет ће сазвати сам генерални секретар НАТО-а, а поједине земље неће моћи да блокирају одлуке".
Говорећи о путу ка чланству, Столтенберг је подсетио да је одлучено да се двостепени процес придруживања НАТО-у промени у један.
"Ово је снажна, јединствена порука савезника... Када се рат заврши, биће договора о безбедности Украјине који ће спречити да се историја понови", рекао је генерални секретар НАТО-а.
"Састајемо се као једнаки" Према његовим речима, одлуке у Вилњусу означавају почетак новог поглавља у односима Украјине и НАТО.
"Данас се састајемо као једнаки, радујем се сусрету као савезници", истакао је Столтенберг и додао да оснивање савета значи да ће се ојачати политичка сарадња НАТО-а и Украјине.
Истакао је и да је то тело које ће моћи да доноси одлуке, као и да је Украјина равноправна са НАТО савезницима.
Према речима Столтенберга, НАТО поштује право Украјине да одлучује о свом чланству, упркос протестима Русије, која је увек, како каже, негативно гледала на ширење НАТО-а.
На питање да ли НАТО планира да пребаци у Украјину борбене авионе Ф-16, Столтенберг је напоменуо да су савезници већ најавили испоруку Украјини различитог наоружања. Поред тога, НАТО планира мисију обуке пилота борбених авиона.
"Сви припремни радови су већ почели и обука би требало да почне врло брзо, овог лета. Сада се овој коалицији придружило 10 или више савезника. То ће помоћи да се што пре пружи подршка борбеним авионима Ф16", рекао је шеф НАТО-а.
Зеленски: Недостаје нам сигурност Председник Украјине Володимир Зеленски захвалио је лидерима који су помогли Украјини, и додао да разуме зашто се неки плаше да говоре о чланству његове земље у Алијанси.
"Наши војници су искусни, навикли на сарадњу са НАТО-ом и већ су доказали своју одличну способност да користе оружје, штите и бране демократију и одбијају терористичке нападе", рекао је Зеленски.
Оценио је да су резултати Самита добри, али да би било идеално да је Кијев добио позив да се придружи Алијанси. Према његовим речима, и поред рата са Русијом, Украјина наставља да спроводи реформе и јасно тражи своје евроатлантско чланство.
"Сигурност је оно што нам тренутно недостаје, а сарадња свих партнера ће свакако помоћи да се то осигура. Украјина ће допринети безбедности свих", рекао је Зеленски.
Поручио је да је важна одлука НАТО-а да Украјина не мора да следи Акциони план за чланство на путу ка придруживању том војом савету. Такође је навео да је примио "позитивне вести" о пакетима за одбрану, који су најављени током самита у Вилњусу.
Рекао је да разуме да се партнери плаше да говоре о чланству Украјине у Алијанси, јер "нико не жели светски рат за друге".
"То је логично и разумљиво. Украјина се бори и схвата да Украјина не може да постане чланица НАТО-а све док је у нашој земљи рат. Изјаве о томе да Украјина постаје чланица НАТО-а, које чујемо, веома су нам важне", рекао је председник Украјине.
Он је додао да разуме да је позив за улазак у НАТО техничка порука, али је, према речима председника, овај тренутак био веома важан.
Напоменуо је да данас ниједна чланица НАТО-а није у рату и да људи ниједне чланице НАТО-а не гину у рату јер не морају да бране своју земљу.
"Најбоља безбедносна гаранција за Украјину је да постане чланица НАТО-а", нагласио је украјински председник. Међутим, истакао је, за Украјину су важне безбедносне гаранције до тада.
Говорио и о америчком обећању да ће послати касетно оружје.
"Желим да то сагледамо из друге перспективе - Русија стално користи касетно оружје на нашој земљи, убијајући наше људе. Подршка коју ћемо добити од Сједињених Држава након одлуке о касетном наоружању значи да ћемо га користити само против војних циљева, само на окупираним територијама Украјине и нигде другде", рекао је Зеленски.
Навео је и да ће са савезницима разговарати о три приоритетна питања: о новој војној помоћи и пакетима за набавку наоружања за украјинску војску, о чланству земље у Алијанси и о безбедносним гаранцијама партнера за Кијев.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.