Izvor: RTS, 20.Jun.2023, 16:18

Лајчак: Косовско питање решити до краја године; Ескобар: Криза на КиМ има потенцијал да постане регионални конфликт

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак каже да је веома забринут стањем на северу Косова и Метохије, да је овај тренутак важан и критичан и да је деескалација неопходна. Косовско питање мора да се реши до краја године, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << јер у 2024. години Косово неће бити у центру пажње, поручује Лајчак. Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар истиче да криза на северу КиМ има потенцијал да прерасте у међународни и регионални конфликт и да САД у потпуности подржавају напоре ЕУ да ту кризу разреши.
Мирослав Лајчак, на заједничкој видео-конференцији са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, истакао је да је забринут стањем на северу КиМ.
"Од 26. маја имамо људе на улицама, ту је косовска полиција, Кфор. Видели смо неколико инцидената, али тренутно је приоритет да се повуку људи са улица, да дође до деескалације", рекао је Лајчак на конференцији за новинаре у Атлантском савету.
Сматра да за нереде 29. маја у Звечану нема оправдања. "Нема сумње да су тог дана дошли људи с намером да повреде некога или чак убију. Али, исто тако, не можемо рећи за све Србе исто, да има 45.000 криминалаца на северу, већ да идентификујемо стварне криминалце, а Србима који желе нормалан живот да помогнемо", рекао је Лајчак.
Када је реч о новим изборима за градоначелнике на северу КиМ, Лајчак је оценио да би било добро да се избори одрже што пре. "Међутим, нема крајњег рока, све зависи од политичке воље. Наравно, ту је правна процедура која мора да се испоштује", појаснио је Лајчак.
Састанак у Бриселу – састанак кризног менаџмента Лајчак је уверен да ће председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти доћи ускоро на састанак у Брисел, а на питање шта ако Курти не промени став, европски изасланик је одговорио да верује да ескалација није у Куртијевом интересу.
"Не верујем да је ескалација и даље насиље у интересу Куртија. Мислим да је демократа и да верује у владавину права. Али, хајде да не нагађамо са тим шта би било кад би било. Никад нису рекли стварно 'не' дијалогу, мислим да ћемо имати дијалог у Бриселу ускоро", истакао је Лајчак.
Нагласио је да ће то бити састанак кризног менаџмента поводом тренутне ситуације и истакао да очекује да оба лидера дођу посвећена налажењу решења.
"Ми смо врло јасни у ономе што очекујемо. Следећи корак је да усвојимо мере, да покажемо да постоје одређене полуге. ЕУ је јасно показала да је спремна да иде ка позитивној агенди, али пре свега, деескалација је неопходна. Регион је веома забринут, јер овај сукоб отвара бројна питања, инвеститори се питају да ли је безбедно улагати у регион... Лидери ЕУ су веома јасни, прате процес врло конкретно", додао је Лајчак.
"Први корак мора да дође из Приштине" Указао је на то да први корак мора да дође од Приштине, која треба да поручи градоначелницима да не раде из општинских канцеларија, а онда потом и од Београда.
"Охридски споразум је правно обавезујући, око тога нема дилеме. Почели смо имплементацију, усвојили декларацију о несталим особама, прва три корака су урађена, али нас је сада зауставила ескалација. Или ћемо имати нормализацију или конфронтацију, нема треће", рекао је Лајчак.
Навео је да ниједна од страна не сме да ради ништа једнострано, јер, како је додао, такви поступци су досад доводили до насиља и тензија.
"Имамо платформу, споразум из Охрида, али ако нема тога, онда би стране могле да пробају да ураде нешто на своју руку. Заједница српских општина је међународно правно обавезујућа за Косово, то нисмо измислили Ескобар и ја. Срби треба да имају право на заштиту своје културе, језика. Оно што желимо да урадимо је да заједнички урадимо статут, да се направи најбољи модел, има 16 европских модела о заједницама општина, нема потребе да се иде даље од тога", оценио је Лајчак.
На помињање могућности да Кфор појача снаге на КиМ, Лајчак сматра да би то био корак уназад.
"Косовско питање мора да се реши до краја године, јер у 2024. години Косово неће бити у центру пажње. Иду избори у САД, Европи... Морамо да се вратимо за преговарачки сто што пре је могуће. За политичара је важно да буде у правом тиму, на правој страни историје, али то није довољно. Не можете рећи ЕУ и САД да су у криву, а ви сте у праву", поручио је Лајчак.
Ескобар: Криза на КиМ има потенцијал да постане регионални конфликт Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар поручио је да криза на северу КиМ има потенцијал да прерасте у међународни и регионални конфликт и да САД у потпуности подржавају напоре ЕУ да ту кризу разреши.
Указао је да "Косово жели да буде део Европе и да ће се нормализацијом односа ускладити и са правилима ЕУ".
"Ми, као највећи подржавалац Косова, желимо да их видимо у ЕУ и НАТО и активно охрабрујемо обе стране да се фокусирају на дијалог и снажно да раде како би постигли оно договорено споразумом из Охрида'', рекао је Ескобар.
Изразио је став да тројица ухапшених косовских полицајаца треба одмах да буду пуштена на слободу.
''Желимо да се полицајци одмах пусте. Било да су киднаповани или да су се неком грешком нашли на српској територији, они тамо немају шта да траже. Морају одмах бити враћени породицама'', рекао је Ескобар.
Говорећи о изборима у четири општине на северу КиМ, рекао је да је САД видела потребу за изборима, да су признале резултате и легитимитет градоначелника, али и да су влади у Приштини поручили да није нужно радити из зграда општина.
''Видео сам како се тако радило и у САД, није необично радити ван зграда предвиђених за то. У влади сам од своје 19. године и видео сам како се ради и са других локација, на пример за време ковида'', рекао је он.
Упитан да прокоментарише протесте у тим општинама, навео је да онај ко напада припаднике Кфора и косовске полиције треба да сноси последице.
''Припадници Кфора су нам, такође, рекли да је 90 људи који су били тамо били мирни демонстранти, који желе бољи и мирнији живот. Ми не кажемо да су сви ти људи фашистички милитанти'', рекао је Ескобар.
''Охрабрујемо оба лидера да прихвате европски план безусловно" На питање како САД подржавају ЕУ у посредовању у дијалогу Београда и Приштине, истакао је да је једини пут ка нормализацији пут дијалога уз посредовање ЕУ, и да је добро што је то посао ЕУ.
''Охрабрујемо оба лидера да прихвате европски план безусловно, а не њихове појединачне планове. Нема друге опције за деескалацију и морам да кажем да је евроатлантска јавност по том питању уједињена. Сама идеја да један од њих поставља своје услове је несмотрена'', оценио је Ескобар и додао да би волео да види више ''стратешке визије'' од обе стране.
Додао је да је, из перспективе САД, главна карактеристика Балкана – велика прилика и да следеће генерације на овом подручју могу да капитализују те прилике.
''Верујем да има неких људи који политички преживљавају у условима перманентне кризе, а надам се да ће обе стране и оба лидера схватити да је деескалација једини начин да се напредује у региону'', навео је Ескобар.
"Није све било тешко по Косово, напротив'' Упитан за евентуалне последице, рекао је да су оне очигледне, али и истакао да САД пре свега нуде партнерство и координацију.
''Ако не можемо да имамо основну комуникацију, не можемо да идемо даље ка имплементацији споразума из Охрида. Није то пре свега последица, већ избор које обе стране морају да направе'', рекао је Ескобар и додао да је циљ да се "Косово приближи Европи и НАТО-у и да ће САД помоћи у томе да се инвестиције доведу у регион и Србију, али да се то не може учинити ако не постоје сарадња и визија".
Говорећи о појединим критикама које наводе да је превише попустљив према српској страни, оценио је да је све што је САД урадила у последњих 15 година ишло у корист Приштине.
''Србија није хтела да призна независност, ми се с тим нисмо сложили. Србија је хтела да каже да су избори и градоначелници били нелегитимни, али је и то прошло. Србију смо притисли и по питању аутомобилских таблица и барикада, чак и у вези са Саветом Европе, све је то било против Србије, готово унилатерално. Од Косова тражимо да призна и прихвати своје међународне обавезе. Није све то било тешко по Косово, чак напротив'', истакао је Ескобар.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.