Izvor: RTS, 29.Maj.2023, 07:23

КФОР пропустио запослене испред општине Звечан, зауставила их полиција која је искористила сузавац

КФОР са војницима наоружаним дугим цевима и опремом за разбијање демонстрација, као и припадници косовске полиције, распоређени су испред зграда општине у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку. Полиција је испред општине Звечан искористила сузавац против запослених >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у локалној самоуправи, које су претходно припадници Кфора пропустили. Представници Српске листе предали су два захтева Кфору, од којег очекују да га проследе представницима полиције – да нови албански градоначелници не улазе у зграде општина и да се специјалне јединице косовске полиције одмах повуку. Тренутно је мирно.
На самом улазу у зграду су и даље припадници специјалних  снага полиције у блиндираним возилима, јавља извештач РТС-а.
Полиција је специјалне снаге распоредила на свим већим раскрсницама на северу КиМ.
Ситуација је напета. Школе не раде, а службеници локалних самоуправа се спремају на посао, иако је нејасно да ли ће моћи да уђу у зграде.
Снаге полиције и Кфора, утисак је, неће дозволити да запослени уђу у објекте.
Ситуација је напета од раног јутра у свим местима на северу КиМ због неуобичајено великог броја припадника полиције и Кфора.
У петак је, након покушаја грађана са севера KиМ да спрече полицију да уђе у општинске просторије у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, дошло до сукоба, у којима је полиција употребила сузавац, димне и шок бомбе.
Повређено је више Срба, а Kосовска полиција је ушла у општинске зграде и у њих увела албанске градоначелнике.
На северу KиМ од данас је обустављена настава у свим основним и средњим школама, као и у вртићима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.