Izvor: RTS, 27.Apr.2023, 11:43

Вук Јеремић и Игор Симић о важности седнице Савета безбедности УН о ситуацији на КиМ

Председник Народне странке Вук Јеремић каже за РТС да је данашња седница Савета безбедности Уједињених нација о ситуацији на Косову и Метохији једна од најважнијих у последњих десет година, док потпредседник Српске листе Игор Симић сматра да би од извештаја генералног >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << секретара Антонија Гутереса много значајније било да се преговори Београда и Приштине воде под окриљем Уједињених нација.
Савет безбедности Уједињених нација одржаће седницу о ситуацији на Косову и Метохији. У најновијем извештају генералног секретара обухваћен је период од 16. септембра прошле до 18. марта ове године, дијалог Београда и Приштине, али и повлачење Срба из институција.

Председник Народне странке Вук Јеремић каже за РТС да је данашња седница једна од најважнијих у последњих десет година из два разлога – јер Срби на КиМ живе у никада тежим околностима и зато што је дошло до договора у Охриду и Бриселу на основу француско-немачког плана у којем се, како каже, наводи да се Србија неће противити чланству Косова у међународним организацијама.
Јеремић сматра да председник Србије, који је, како каже, учествовао у договорима иза затворених врата, има јединствену прилику да у Њујорку саопшти да се Србија противи чланству тзв. државе Косово у Уједињеним нацијама и затражи од сталних чланица Савета безбедности, пре свега Русије и Кине, да употребе свој вето ако одлучивање о томе дође на дневни ред.
Каже да није довољно да то уради министар спољних послова Ивица Дачић, јер Србија на највишем нивоу треба да саопшти свој став и упозна међународну заједницу са околностима у којима Срби на КиМ живе.
Јеремић сматра да нема боље прилике да се тачно разјасни шта је председник Вучић рекао у "соби где су направљени усмени договори".
"Водили смо неодговорну политику чије последице Срби на КиМ живе и данас" Потпредседник Српске листе Игор Симић каже да би од извештаја много значајније било да се преговори Београда и Приштине воде под окриљем Уједињених нација, где су околности боље него у Европској унији.
"То је последица погубне политике која је вођена од 2000. до 2012. године", истиче Симић.
Наглашава да је председник Вучић више пута говорио шта су црвене линије, чак и пред истакнутим представницима међународне заједнице.
"То није био случај у прошлости. Ми смо водили неодговорну политику чије последице Срби на КиМ живе и данас. И 11 година након што је господин Јеремић напустио власт у Србији, ми данас имамо исте проблеме, да између Срба и Срба имате границу на Јарињу и Брњаку, да имате неке царинске печате, да имате захтев по споразуму из 2011. године да Срби морају да се одрекну српских регистарских ознака. Сви ти споразуми су прављени науштрб српског народа", наглашава Симић.
Апелује на председника Вучића да не слуша оне који су, како каже, водили спољну политику од 2000. до 2012. године јер, истиче, српски народ то не би могао да издржи.
Цео дијалог Вука Јеремића и Игора Симића у Јутарњем програму РТС-а погледајте у видео-снимку на почетку текста.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.