Izvor: RTS, 30.Mar.2023, 15:38

Који су највећи ризици по ментално здравље младих?

У последње две деценије, у Војводини опада стопа суицида, али је она и даље висока у односу на Европски просек, показују истраживања Републичког завода за статистику. Самоубиство је међу двадесет водећих узрока смрти у свету, са око 800 хиљада случајева годишње, а >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << превенција суицида и брига о менталном здрављу, представљају први корак у решењу проблема, али и највећи изазов струке и друштва.


На сваких 28 сати у Војводини, једна особа одузме себи живот. Највећа стопа суицида је у Севернобачком и Јужнобачком округу, у општинама Темерин, Бечеј, Суботица и Кањижа. Сваки живот може бити спасен, неоходно је, за почетак, обратити се изабраном лекару.
„Знамо да је депресија и анксиозност један од водећих тригера за покушај самоубиства, и да рано откривање путем скрининга, у чему читав систем у последњих десет година учествује путем упитника у домовима здравља који се зове ПХQ9, представља једну од значајних системских мера у превенцији самоубиства", каже др Снежана Укропина, из Института за јавно здравље Војводине.
Али у ризику нису само особе које имају менталне потешкоће.
Др Укропина додаје: "Важно је да обратимо пажњу на особе које су усамљене, које конзумирају алкохол или неке психоактивне супстанце, које су можда сазнале да су оболеле од неке тешке болести или се налазе у неком од стадијума неке тешке дуже и теже болести, затим можда да су то особе којима су се десили неки негативни ефекти и кризе практично животне".
Психолози истичу да је наопходно развијати емоционалну писменост од најранијег детињства, како бисмо знали да се носимо са интензивним емоцијама током живота. Одговорност лежи и на окружењу, јер од наших реакција често зависи да ли ће блиске особе потражити помоћ.
„Постоје особе у кризи свакако, које живе у неким соц-економски неповољним условима, зато што се ту свакако гомилају разни проблеми, онда то јако притиска човека, ако као друштво треба да се усмеримо на неког, онда су то породице које треба што више да подржимо", објашњава Драгица Јовишевић Поповић, психолошкиња Института за јавно здравље Војводине.
У Новом Саду, у оквиру програма Сазвежђе подршке, 14 организација пружа бесплатну психолошку помоћ. Претходне године, овим путем, помоћ је потражило више од 11 хиљада особа, највише младих, који су и најрањивија категорија.
Славица Ранисављев Ковачев, из Центра „Срце" наводи зашто: “Због тога што се већина проблема менталног здравља јавља у тој адолесцентној фази, односно када они прелазе у одрасло доба. Они немају довољне ресурсе подршке, и често проблеме са којима се суочавају млади, ми смо спремни да отпишемо. Зато када имају проблем, они се неће обратити професору или родитељима, већ се обратити свом вршњаку који такође нема довољно информација"
Бесплатну психолошку помоћ, особе у кризи могу потражити позивом Националне линије за превенцију самоубистава на број телефона 0800/309309, или позивом броја 0800 300303 где ће наићи на подршку волонтера Центра за емотивну подршку особама у Кризи „Срце".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.