Izvor: RTS, 01.Feb.2024, 06:54

Израел наставља акције у Гази и на Западној обали; Нови напад Хута на амерички брод у Аденском заливу

Рат Израела и Хамаса – 118. дан. Најмање девет цивила, укључујући једно дете, погинуло у удару на стамбена насеља у Појасу Газе током претходног дана, саопштило Министарство здравља у Гази. ИДФ покренуо нападе на положаје Хезболаха у јужном Либану, ударе на југу Сирије, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << али и најавио наставак акција у Гази и на Западној обали. Нови напад Хута на амерички контејнерски брод у Аденском заливу. Америчке снаге гађале копнену контролну станицу и дронове Хута на северу Јемена.
Наставља се сукоб Израела и Хамаса. Најмање девет цивила, укључујући једно дете, погинуло је у удару на стамбена насеља у Појасу Газе током претходног дана, саопштило је Министарство здравља у Гази. Наводи се и да је на десетине цивила повређено у нападу израелских снага на стадион "Јармук" у самом граду, као и у Хеброну на Западној обали. 
ИДФ је покренуо нападе на положаје Хезболаха због пројектила који су претходно испаљени са југа Либана, али и ударе на југу Сирије, у области Дара, као одговор на ракетни напад на Голанску висораван.
Док трају борбе, преговора се о потенцијалном прекиду ватре између сукобљених страна.
Лидер Хамаса Исмаил Ханије истакао је да организација проучава нови предлог за прекид ватре и ослобађање талаца у Гази, али да је приоритет "потпуно повлачење" израелских снага из Газе и дугорочни прекид ватре.
Предлог је претходно наводно договорен у Паризу, а учествовали су шефови обавештајних служби Израела, Сједињених Држава и Египта, као и премијер Катара.
Ипак, израелски премијер Бенјамин Нетанјаху поновио је да Израел неће пристати на било какав договор без постизања циљева. То значи, како је рекао, да неће повући трупе из палестинске енклаве и "неће ослободити хиљаде терориста". 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.