ИЗ ЧАСА У ЧАС

САД увеле санкције четворици Израелаца на Западној обали; Галант: Убијено 10.000 палестинских бораца

Рат Израела и Хамаса – 118. дан. Вашингтон је увео санкције четворици Израелаца због нападе на Палестинце на Западној обали, док је из канцеларије израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа саопштено да су такве мере драстичне. Израелски министар одбране Јоав Галант тврди да су израелске снаге за четири месеца убиле 10.000 палестинских бораца у Појасу Газе.

САД увеле санкције четворици Израелаца на Западној обали; Галант: Убијено 10.000 палестинских бораца САД увеле санкције четворици Израелаца на Западној обали; Галант: Убијено 10.000 палестинских бораца

Наставља се сукоб Израела и Хамаса. Најмање девет цивила, укључујући једно дете, погинуло је у удару на стамбена насеља у Појасу Газе током претходног дана, саопштило је Министарство здравља у Гази. Наводи се и да је на десетине цивила повређено у нападу израелских снага на стадион "Јармук" у самом граду, као и у Хеброну на Западној обали. 

ИДФ је покренуо нападе на положаје Хезболаха због пројектила који су претходно испаљени са југа Либана, али и ударе на југу Сирије, у области Дара, као одговор на ракетни напад на Голанску висораван.

Док трају борбе, преговора се о потенцијалном прекиду ватре између сукобљених страна.

Лидер Хамаса Исмаил Ханије истакао је да организација проучава нови предлог за прекид ватре и ослобађање талаца у Гази, али да је приоритет "потпуно повлачење" израелских снага из Газе и дугорочни прекид ватре.

Предлог је претходно наводно договорен у Паризу, а учествовали су шефови обавештајних служби Израела, Сједињених Држава и Египта, као и премијер Катара.

Ипак, израелски премијер Бенјамин Нетанјаху поновио је да Израел неће пристати на било какав договор без постизања циљева. То значи, како је рекао, да неће повући трупе из палестинске енклаве и "неће ослободити хиљаде терориста". 

среда, 12. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије