SVETSKI DAN METEOROLOGIJE: Klimatske promene stvarna pretnja celoj civilizaciji

Izvor: DobreVesti.rs, 23.Mar.2024, 19:34

SVETSKI DAN METEOROLOGIJE: Klimatske promene stvarna pretnja celoj civilizaciji

Klimatske promene su stvarna i neosporna pretnja celoj našoj civilizaciji. Efekti su već vidljivi i biće katastrofalni ako ne reagujemo sada. Danas, 23. marta se obeležava svetski dan meteorologije.

 
Tema ove godine je „Na prvoj liniji klimatskih akcija“.
 
Koliko je globalno zagrevanje odmaklo, koliko je naša planeta toplija nego što je bila ranije?
 
Najtoplija godina u istoriji bila je 2023. sa srednjom globalnom temperaturom oko 1.45 stepeni iznad proseka u odnosu na period od 1850 do 1900. godine. Ovo je u velikoj meri posledica kombinacije klimatskih promena izazvanih ljudskim aktivnostima i El Ninja, prirodnog fenomena.
 
U atmsoferi su zarobljeni rekordne...

Nastavak na DobreVesti.rs...






Povezane vesti

KO NE VERUJE U KLIMATSKE PROMENE OVO MORA DA PROČITA Iza nas je najtoplija zima u istoriji merenja u Srbiji, da li ćemo ikad više videti ZIMSKI MRAZ

Izvor: Blic, 24.Mar.2024, 12:08

Sezonski bilten RHMZ pokazuje da je iza nas najtoplija zima ikada izmerena u Srbiji. Iako je ova drastično odskočila od proseka, ova zima ipak nije toliko usamljena u svojim rekordima kako se možda na prvi pogled čini. Sezonski bilten za zimu 2023/24. koji je objavio Republički hidrometeorološki...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DobreVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DobreVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.