Muzej afričke umetnosti obeležava 40 godina rada

Izvor: DobreVesti.rs, 16.Maj.2017, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzej afričke umetnosti obeležava 40 godina rada

BEOGRAD - Povodom obeležavanja četrdeset godina rada Muzej afričke umetnosti, večeras u 18 časova, otvara izložbu „Nyimpa kor ndzidzi – Čovek ne može opstati sam“.


U vreme otvaranja za publiku, Muzej afričke umetnosti – zbirka Vede i dr Zdravka Pečara promovisan je kao jedini evropski antikolonijalni muzej. Međutim, osim imena kolekcionara osnovne zbirke u nazivu muzeja – Vede Zagorac i Zdravka Pečara – u originalnoj postavci gotovo da ništa ne upućuje na istorijske okolnosti uspostavljanja ove gradske institucije.

Naziv Nyimpa kor ndzidzi je preuzet iz natpisa na boku čamca, koji je dr Zdravko Pečar dobio na poklon od šefa ribarskog sela Mankoadze u Gani 1975. godine. U prevodu...

Nastavak na DobreVesti.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DobreVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DobreVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.