Cvet Dana primirja: Natalijina ramonda

Izvor: DobreVesti.rs, 11.Nov.2018, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvet Dana primirja: Natalijina ramonda

Dan kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu u Srbiji simbolizuje cvet Natalijina ramonda, nazvan po kraljici Nataliji Obrenović.

 
Nežni, bledoljubičasti cvet sa imenom kraljice poznat je po svojoj neverovatnoj izdržljivosti i pod nadimkom "cvet feniks", jer, čak i kad se potpuno osuši, može ponovo da oživi kada se zalije. Ponovno rađanje povezuje se sa činjenicom da je i Srbija uspela da "stane na noge" nakon iscrpne borbe.
 
Nije lako odlučiti se da li kod Natalijine ramonde više očarava njena skromna i ljupka lepota ili neverovatna izdržljivost po kojoj je dobila čak i nadimak "cvet feniks".
 
Naime, čak i kad se potpuno osuši, Natalijina ramonda može ponovo da oživi...

Nastavak na DobreVesti.rs...






Povezane vesti

Cvet feniks – Natalijina ramonda, simbol stradanja srpskog naroda

Izvor: RTS, 11.Nov.2018

Višestruka simbolika Natalijine ramonde govori o srspkom narodu, iskušenjima koja je prošao tokom i posle Prvog svetskog rata i o vaskrsnuću Srbije. . Krajem 19. veka u okolini Niša ovaj cvet je primetio dvorski lekar...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DobreVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DobreVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.