Bez odluke o neradnom 14. januaru

Izvor: Politika, 09.Jan.2014, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez odluke o neradnom 14. januaru

Prošle godine, po preporuci vlade, javni sektor uglavnom nije radio. – Poslodavci smatraju da je loše da jedni rade, a drugi ne

Još se ne zna da li će sledeći utorak –14. januar, zbog Srpske nove godine biti neradni dan u državnim službama, kako je to bilo prošle godine. Vlada Srbije tada je preporučila državnim organima, lokalnim samoupravama, ali i svim drugim privrednim subjektima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da taj dan bude neradni. Preporuka nije bila obavezujuća, pa je uglavnom prihvaćena u javnom sektoru, a za sve ostale je to bio uobičajeni radni dan. Prihvatanje prazničnog neradnog dana podrazumevalo je i isplatu praznične dnevnice zaposlenima, a tada je) najavljena i mogućnost da se izmenama Zakona o državnim i drugim praznicima Srpska nova godina uvrsti u zvanični kalendar praznika i to onih koji se praznuju neradnim danom.

Međutim, od toga u međuvremenu nije bilo ništa pa se u javnosti pominje mogućnost da će i ove godine biti doneta identična preporuka. Vlada Srbije juče je zasedala, ali „dodatni” neradni dan koji bi se nadovezao na novogodišnje i božićne praznike nije bio na dnevnom redu.

– To nije bila tema na sednici vlade – kaže Milivoje Mihajlović, šef vladine kancelarije za saradnju sa medijima, uz objašnjenje da mu nije poznato da li će u međuvremenu biti doneta preporuka poput prošlogodišnje.

Isti odgovor mogao se čuti i u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike. Ako se preporuka donese, ova institucija, kao i prošle godine, pružiće zainteresovanim poslodavcima sve informacije u vezi sa njenim sprovođenjem. Ipak, pitanje je, ma kako to logično zvučalo kada je to već urađeno lane, da li će ove godine takve preporuke biti – imajući u vidu proklamovano smanjenje troškova u javnom sektoru.

Za razliku od javnog sektora, gde bi većina zaposlenih nastavila praznovanje, a oni koji bi radili dobili bi prazničnu dnevnicu, privatni poslodavci misle da bi to bilo loše rešenje i to ne samo zbog još jednog povlađivanja državnim službenicima.

– Privatni poslodavci će tog dana raditi uobičajeno, ali bi imali problem ako bi razni šalteri, opštine ili državne službe bile zatvorene, a poslom su upućeni na njih. To bi bilo loše rešenje – da je za jedne zaposlene neradni dan, a za druge nije – smatra Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca Srbije.    

On kaže da ima razloga da 14. januar bude neradni dan, jer je reč o tradiciji ukorenjenoj u narodu, a to bi bila i značajna podrška ugostiteljima, jer bi bilo više onih koji bi se 13. januara opredelili sa doček Srpske nove godine u restoranima i sličnim objektima. Istovremeno, to bi moglo pomoći i razvoju turističkih mogućnosti, povod da gosti iz inostranstva dođu u Srbiju.

– Kinezi obeležavaju dve nove godine, a vredan su narod. Međutim, mi već imamo dosta neradnih prazničnih dana, tako da, ako bi 14. januar ubuduće bio praznik koji se obeležava neradnim danom, trebalo bi to „kompenzovati” na drugoj strani, to jest ukinuti neki drugi neradni dan. Poseban problem kod nas jeste spajanje vikenda i praznika, čime se broj neradnih dana za mnoge još više povećava – kaže Rajić.

M. Galović

objavljeno: 09.01.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.