Sve spremno za doček srpske Nove godine

Izvor: RTS, 12.Jan.2014, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve spremno za doček srpske Nove godine

U Srbiji gotovo sve spremno za doček Nove godine po Julijanskom kalendaru ili srpske Nove godine. Slaviće se na gradskim trgovima, u restoranima, a oni koji su se umorili od slavlja tokom proteklih praznika u svojim domovima.

Za doček Nove godine po Julijanskom kalendaru uglavnom je sve spremno. Doduše, skromnije nego 31. decembra. Neki će slaviti na gradskim trgovima, neki u restoranima, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a oni koji su se umorili od slavlja tokom proteklih praznika u svojim domovima.

Julijanski 1. januar u našem narodu je poznat i kao Vasiljevdan, Mali Božić i srpska Nova godina.

Mnogi običaji i obredi vezani su za Mali Božić koji se smatra završetkom božićnih svetkovina.

U nekim krajevima Hercegovine sačuvan je običaj spaljivanja ostataka badnjaka, a u mnogim srpskim krajevima mesi se obredni hleb ili Vasilica.

U bogoslužbenom kalendaru SPC ovi praznici su obeleženi crvenim slovom kao zapovedni od velikog značaja za pravoslavnu hrišćansku crkvu.

Posle gotovo deset godina, Piroćanci će srpsku Novu godinu dočekati uz vatromet, trubače i domaće bendove na gradskom trgu. Za organizovan doček za svoje građane odlučili su se i u Novom Sadu, Jagodini, Kruševcu, Zvečanu, Kosovskoj Mitrovici.

Iako su tokom proteklih praznika građani dodatno istanjili novčanike, mnogima ne nedostaje volje i raspoloženja za još jedan doček, shodno mogućnostima.

Ugostitelji su spremni, mesta u restoranima su uglavnom rasprodata, a cene u klubovima i restoranima niže su nego 31. decembra.

Ugostitelj Dušica Halas kaže da se gosti tradicionalno dočekuju sa hranom, vrućom rakijom, pesmom i trubačima.

Kruševački ugostitelji kažu da je interesovanje slabije nego prošle godine, ali se nadaju da će to da se promeni poslednjeg dana. Gostima, kako kažu, nude dobru zabavu, dobar orkestar, dobru hranu i veliku lutriju.

Verica Makević iz restorana "Tri šešira" kaže da očekuju veliki broj stranaca, kao i veselu atmosferu.

Dejan Filipović, ugostitelj restorana "Fontana konak" iz Jagodine kaže da i 13. uveče rade kao i svakog dana, i dodaje da ljudi zovu, dolaze porodično i s prijateljima.

U Beogradu nema organizovanog dočeka, ali su u gradu odlučili da ove godine obraduju najmlađe. Na platou ispred Skupstine grada, moći će da uživaju uz dečije pesme, predstave, da se druže sa klovnovima, animatorima, vitezovima, sportistima.

"Imaćemo školu slikanja i crtanja, za pravljenje figurica od gline, štandove sa fudbalskim klubovima Crvena zvezda, Partizan, OFK Beograd. Ceo dan na štandovima će biti sportisti", kaže Tijana Maljuković.

Dečiji crteži posvećeni Beogradu koje donesu od kuće ili nacrtaju na licu mesta, biće izloženi u Skupštini grada, a prihod od njihove prodaje na aukciji, namenjen je nekom od domova za decu.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uoči dočeka Srpske nove godine

Izvor: RTS, 12.Jan.2014

U Srbiji je gotovo sve spremno za doček Nove godine po julijanskom kalendaru ili Srpske nove godine. Slaviće se na gradskim trgovima, u restoranima, a oni koji su se umorili od slavlja tokom proteklih praznika - u svojim domovima. ..Za doček Nove godine po julijanskom kalendaru uglavnom je sve spremno....

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.