Restrikcije noćnog života u Srbiji

Izvor: B92, 27.Dec.2010, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Restrikcije noćnog života u Srbiji

Doček Nove godine u Beogradu biće mnogo neobičniji nego svi prethodni, ako glasanje u gradskom parlamentu prođe predlog da se radno vreme kafića u stambenim zgradama ograniči do ponoći, muzika u njima da se isključuje u 22 sata, kao i da se od tog doba do šest ujutro zabrani prodaja alkoholnih pića u prodavnicama i trafikama.

Izvo: RFE


Photo: jwalsh / Flickr

Da ne bi bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dileme, zamenik gradonačelnika Milan Krkobabić za naš program kaže da je sve to u interesu građana.

„To je jednostavno uvođenje kućnog reda u grad Beograd. Nije to neko nešto posebno smišljao, već smo bombardovani ogromnim brojem poziva gradjana koji su uznemireni u večernjim satima. Znaju se pravila ponašanja, i moramo da budemo kao i svi ostali normalni evropski gradovi", navodi Krkobabić.

Novi predlog je i da se za sat skrati radno vreme noćnih klubova, do tri ujutru. Kako takvih „restrikcija" noćnog života do sada nije bilo, Beograđani su iznenađeni ali ne misle isto. Kažu da bi voleli da imaju lični izbor.

Na probleme sa barovima najviše se žale stanari Dorćola i Vračara, centralnih delova Beograda koji su poznati po noćnom životu. Godinama najpopularnija je Ulica Strahinića Bana u kojoj se svako veče do duboko u noć provode mladi iz Srbije, ali i iz zemalja u okruženju.

Darko Prpić, menadžer jednog od iN barova u toj čuvenoj takozvanoj Silikonskoj dolini, boji se da će nove mere ozbiljno ugroziti turizam u glavnom gradu.

„Ljudi imaju naviku da u Beogradu izlaze tek posle deset uveče, tako da promet preko dana uopšte ne računamo u ozbiljan posao od kog bi mogli da zaradimo. A nove mere sa skraćenjem radnog vremena i restrikcijom muzike u kafićima upropastiće ugostiteljstvo isto kao što se desilo u šoping molovima kada im je zbog zakona o zabrani pušenja posao opao za 60 odsto", navodi Prpić.

Uvođenju reda i u noćni život Beograda još ipak odolevaju restorani u Skadarliji i čuveni splavovi na beogradskim rekama, koji će raditi bez vremenskog ograničenja, 24 sata ako treba, pa tako u krug.

Zabrane od koristi mladima

Zato Željko Ožegović, član Gradskog veća, za naš program kaže da veruje da će Beograd bez problema zadržati sliku grada u kom je provod više nego dobar.

„Oni koji žele posle deset uveče da se provode ići će u objekte koji su registrovani kao klubovi, na primer na splavove. Tako će se održati stari imidž Beograda, a sa druge strane zaštitiće se stanari koji su imali probleme", kaže Ožegović.

Kako zvanična statistika pokazuje da je uzrok mnogih problema alkohol, gradska vlast pokušaće da ga reši i tako što radnje na ulicama Beograda noću neće moći da ga prodaju.

Zamenik gradonačelnika Milan Krkobabić veruje da će najavljeni paket zabrana najviše koristiti mladima.

„Ne možete da dozvolite da jedan hirurg ujutru operiše, ako u zgradi u kojoj stanuje u kafiću trešti muzika do dva noću. Nepojmljivo je da mlada generacija spava do jedanaest sati ili do podne, i da tek onda kreće u školu, na fakultet ili posao. Zamislite koliko gradjana ide u jedan sat noću da kupuje alkoholno piće ako ujutru u osam treba da radi", kaže Krkobabić.

Da li će zabrane pozitivno uticati na svest građana ostaje da se vidi, kao što će se brzo videti i da li će noćni život Beograda biti siromašniji nego do sada.

Glumac Branko Cvejić veruje da je dobro uvesti red u funkcionisanje grada, ali i da bi to trebalo učiniti pažljivo i sa merom.

„Da Beograd ne bi izgubio imidž grada u kom je dobra zabava. Samo ja mislim da se slika ovog grada kao grada kafana polako gubi... Jer sve više njih nestaje, nema ih. To su sada sve neke turbo diskoteke. A mene to ne zanima, pravo da vam kažem", kaže Cvejić.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beograd neće više biti prestonica noćnog života

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Dec.2010, 13:47

BEOGRAD - Odluke Gradskog veća o ograničenju radnog vremena kafića i noćnih klubova u stambenim zgradama do 24 sata, zabrani puštanje muzike posle 22, kao i prethodne odluke o zabrani pušenja na javnim mestima, može uticati na to da Beograd ne bude više prestonica noćnog života, po kome je...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.