Koliko košta i ko plaća doček na Trgu slobode?

Izvor: Radio 021, 13.Jan.2015, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko košta i ko plaća doček na Trgu slobode?

Još nije poznato koliko košta organizacija dočeka Nove godine po julijanskom kalendaru na Trgu slobode.

Takođe se ne zna ni koja su to "društveno odgovorna preduzeća", kako ih je imenovala gradska uprava, a koja će finansirati večerašnji nastup folk pevačice Svetlane Ražnatović.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija smatra da čak i u slučaju da doček Nove godine finansiraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << privatne komanije, to treba da bude javni podatak. "Javni interes koji iza toga može da stoji i koji bi opravdao takvo obelodanjivanje čak i ako sponzori možda ne žele da se zna da su učestvovali u finansiranju tog događaja jeste mogućnost da se nešto što, de fakto predstavlja uslugu loklanoj samopuravi, kasnije naplati na neki drugi način", kaže Nenadić za RTV.

Da li je podatak o tome ko stoji iza koncerta informacija od javnog značaja poverenik za informacije od javnog značaja procenjivao bi na osnovu podnete žalbe, kaže zamenica poverenika Stanojla Mandić. "Ako je to isključivo novac privatnih firmi, onda je to već drugo pitanje. Mada, teško je poverovati da neko nešto finasira, a da ne očekuje ništa za uzvrat, npr. povlašćen status u nekom postupku javne nabavke ili u postupku dodele subvencije ili slično", kaže Mandićeva.

Poverenik za informacije od javnog značaja, kao drugostepeni organ mogao bi da naloži novosaskoj samoupravi da obelodani sporne podatke u slučaju da oni to odbiju nakon zahteva u pisanoj formi. U zakonu stoji da svako ima pravo na pristup informacijama pod jednakim uslovima.

Podsetimo, kabinet gradonačelnika je tek juče oko 16 časova potvrdio da će Svetlana Ražnatović nastupiti na dočeku Nove godine na Trgu slobode. Kabinet gradonačelnika nije naveo koliko će koštati doček na Trgu slobode, ko će ovo platiti, kao i ko su firme koje postavljaju opremu i rade redarsku službu i samo je napisano da se "zahvaljuju društveno-odgovornim kompanijama koje su sponzorisale kako nastup izvođača, tako i nabavku bine, rasvete, ozvučenja, vatrometa, odnosno celu organizaciju proslave dočeka".

Opozicione stranke, kao i NVO su zatražili da Gradska vlast saopšti ko će platiti doček 13. januara i koliko će koštati, jer su beogradski mediji navodili da će Ceca za nastup u Novom Sadu dobiti 50.000 evra.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.