Doček Nove godine u društvu s policajcima

Izvor: Deutsche Welle, 30.Dec.2015, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doček Nove godine u društvu s policajcima

Najveća novogodišnja proslava u Nemačkoj se, kao i obično, organizuje u Berlinu. Tu se ispali na hiljade raketa i petardi. Međutim, neki se plaše da bi mogle da se čuju i eksplozije druge vrste…

U Nemačkoj su na dočecima Nove godine uvedene stroge mere bezbednosti. To je najvidljivije u Berlinu, gde se i priprema najveća žurka. Već godinama se oko Brandenburške kapije u novogodišnjoj noći okupi više stotina hiljada ljudi, prvenstveno turista. Ali onaj ko planira >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << da i ovoga puta slavi tamo, mora da računa s velikim kontrolama policije. Zabranjeno je nošenje ruksaka, kofera, većih tašni, stolica na rasklapanje, petardi i raketa, te megafona i laserskih svetiljki.

Celo to područje je, delimično još od dana Božića, ograđeno. Na ulazima se vrše kontrole isprava. Angažovano je 900 policajaca i 600 redara, više nego ikada ranije.

Mnogo zabrana: Ograda oko Brandenburške kapije

Ipak, zabava će biti održana. Crveni trg u Moskvi će ovog 31.12. biti zatvoren. Aleksej Majorov, šef organa bezbednosti u Moskvi, upozorava da će svako onaj ko se u novogodišnjoj noći pojavi na Crvenom trgu, biti poslat kući. Zvanično obrazloženje glasi: na tom trgu održava se koncert koji prenosi državna televizija i kojem mogu da prisustvuju samo pozvani gosti. Ipak, neki smatraju da je to samo izgovor. Bivši ruski poslanik Aleksander Klijukin za radio „Komersant“ kaže da je „zatvaranje Crvenog trga isto kao kad bi zatvorili Tajms skver u Njujorku“.

Austrijski mediji su odmah nakon Božića preneli vest da postoji upozorenje zbog mogućeg terorističkog napada na evropske gradove. Indicije o tome prenela je jedna obaveštajna služba. Prema toj informaciji, potencijalni atenatori nalaze se na putu ka Evropi. Austrijska policija saopštila je da se „na mestima na kojima se organizuje doček Nove godine i gde se okupljaju mase, može računati s atentatom – bilo bombom, bilo vatrenim oružjem“. Indicije ukazuju da postoji „veća opasnost nego prilikom upozorenja koja se uobičajeno izdaju u takvim prilikama“. Policijske snage u celoj Evropi su potom preduzele veće mere bezbednosti. Autrijske vlasti ipak ne vide razlog za otkazivanje planiranih proslava na otvorenom.

Mere bezbednosti u Berlinu očigledno nemaju veze s tim upozorenjem iz Beča, jer su te mere zaključene još 22. decembra.

Na dočeku Nove godine na Crvenom trgu u Moskvi obično se okupi veliki broj ljudi

Iz Brisela stižu vesti da je, možda u poslednjem trenutku, sprečen atentat koji je bio planiran za novogodišnju noć. Dve osobe su uhapšene. One su osumnjičene da su planirale napad na više ciljeva u Briselu.

Uopšteni odgovori organa bezbednosti

Još od napada u Parizu, pojačane su mere bezbednosti u čitavoj Nemačkoj. Na železničkim stanicama vide se policajci naoružani puškama. Nemačko ministarstvo unutrašnjih poslova nije želelo da detaljnije komentariše upozorenje koje je stiglo iz Beča. Portparol ministarstva za DW je izjavio: „U vezi smo sa partnerima u Austriji. Ne želimo da iznosimo detalje mera koje se preduzimaju.“ On je dodao da se Nemačka, baš kao i druge evropske zemlje, nalazi na nišanu međunarodnih terorista i da se s tim mora računati. Organi bezbednosti proveravaju različite informacije i u skladu s tim prilagođavaju svoje delovanje aktuelnoj situaciji.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.