Doček Nove godine u Srbiji

Izvor: RTS, 31.Dec.2014, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doček Nove godine u Srbiji

Po tradiciji doček je, uprkos velikoj hladnoći, organizovan na gradskim trgovima uz nastup domaćih pevača i orkestara. Čitaj mi!

Društvo 1 Vremeplov (1. januar 2015)

2 "Ulica otvorenog srca"

3 Pet novih nestalnih članica SB UN

4 Nivo aflatoksina ponovo po EU standardu

5 Primena Pravilnika o ceni vrtića

00.05 (1. januar 2015. godine) - Svim posetocima sajta redakcija Internet portala RTS-a želi srećnu Novu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godinu. 

23.00 - Građani Srbije po tradiciji, uprkos hladnom vremenu, na gradskim trgovima dočekuju Novu godinu.

20.30 - Beograđani i njihovi gosti iz zemlje i inostranstva polako se okupljaju u centru grada.

19.35 - Pevač Zdravko Čolić kaže za RTS da hladnoća neće pokvariti novogodišnji program na Zlatiboru. Kada se uhvatimo pesme, sve će biti bolje, rekao je Čolić.

19.15 - U poslednjim satima stare godine završne pripreme za doček Nove godine.

Za novogodišnju noć, građani koji se odluče da budu na dočeku u Beogradu, uživaće u nastupima muzičara na tri bine – rok, pop i folk i di-džej bini.

Na rok bini na Trgu republike nastupili su "Balkanika", "Alisa", Kiki Lesendrić, "Neverne bebe" i "Kraljevski apartman", pop-folk bina je postavljena ispred Skupštine Srbije i na njoj pevali Emina Jahović, Vlado Georgiev, Nikola Rokvić i Mira Škorić, dok su  na  Studentskom trgu nastupili Marko Nastić, Lea Dobričić i Marko Milosavljević.

Nastupi na sve tri bine počeli su u 20 sati. Procenjuje se da je Beograd ugostio oko 100.000 domaćih i stranih turista, kao i da će zarada iznositi oko 15 miliona evra.

Premijer Aleksandar Vučić i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obišli su Vatrogasnu brigadu Beograd, gde su se, upućujući čestitke za Novu godinu uverili da noć protiče mirno.

Korisnicima Gerontološkog centra Beograd na Bežanijskoj kosi Novu godinu čestitao je ministar za rad Aleksandar Vulin.

Grad Novi Sad ove godine, deseti put zaredom, organizuje doček Nove godine, a na dve bine – na Trgu slobode ispred Gradske kuće i maloj u Ulici Laze Telečkog nastupali su "Garavi sokak", "Frajle", "Crvena jabuka" i brojni di-džejevi.

Podržavajući mere štednje, Grad je odlučio da se iz budžeta ne finansira doček Nove godine, a sredstva koja su bila planirana za tu namenu, oko 19 miliona dinara, naknadno će biti raspoređena u druge svrhe, rečeno je u Gradskoj upravi.

Prema podacima Turističke organizacije Novog Sada, stigao je veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva.

U Novu 2015. godinu nekoliko hiljada najodvažnijih Kruševljana, koji su je dočekali pod otvorenim nebom na Trgu kosovskih junaka u centru grada, uveo je bend "Hari Mata Hari".

Osim dobre muzike, pesme i igre, da se atmosfera u lednoj noći na temperature od minus 15 ipak zagreje, pomogli su i vojnici kruševačkog garnizona, podelivši besplatno preko 400 litara kuvanog vina, rakije i čaja, javlja dopisnik RTS-a iz Kruševca.

Nebo nad Bagdalom u ponoć je osvetlio tradicionalni vatromet, a novogodišnju čestitku okupljenim sugrađanima, u ime organizatora, Gradske uprave Kruševca, uputio je učenik 5.razreda, Luka Dimitrijević.

Na dočeku Nove godine na centralnom gradskom trgu Subotičane  su zabavljali Dejan Cukić i "Spori ritam bend", kao i "Vegaš šou bend" iz Mađarske.

Tačno u ponoć usledio je novogodišnji vatromet, a Subotičani su u Novu godinu, po tradiciji, ušli uz taktove valcera "Na lepom plavom Dunavu".

Na Zlatiboru goste je zabavljao Zdravko Čolić. Domaćini su najavili rekordnu posetu, a u hotelima i privatnom smeštaju sve je puno. Mnogi su sobe obezbedili i u Čajetini i okolnim mestima. 

I pored teške ekonomske situacije, rukovodstvo Priboja je odlučilo da ne prekida tradiciju organizovanog dočeka Nove godine na trgu, koji su i ove godine organizovali lokalna samouprava i Turistička organizacija Priboj.

Piroćance u novogodišnjoj noći na centralnom gradskom trgu zabavljao je pevač narodne muzike Saša Matić, a već tradicionalno, svim Piroćancima se na centralnom gradskom trgu besplatno služilo kuvano vino i čaj, uz vatromet u ponoć.

Čačane, koji su Novu godinu dočekali na gradskom trgu, zabavljao je orkestar "Big bend" Dejana Petrovića. I pored teške ekonomske situacije, rukovodstvo Čačka odlučilo je da ne prekida tradiciju organizovanog dočeka na trgu. Organizator je bio Dom kulture, a pokrovitelj lokalna samouprava.

Užičani su Novu godinu dočekali na gradskom trgu uz lokalnog di-džeja Stefana Ilića i uz trubački orkestar Ivana Jovanovića.

Doček je ove godine skromniji i u skladu je sa merama štednje, rekao je direktor Turističke organizacije Užice Boban Perišić, dodajući da je za novogodišnje slavlje na gradskom trgu u Užicu izdvojeno oko 500.000 dinara.

Skupština grada Jagodine organizovala je doček Nove, 2015. godine na gradskom trgu, kod fontane, uz folk pevače Gocu Božinovsku i Stevana Anđelkovića.

Predsednik Skupštine grada Dragan Marković Palma obezbedio je besplatno piće i "posluženje". 

Skupština opštine Ćuprija  organizovala je doček na trgu uz nastup "Makao benda" i "Una benda". Prisutni na trgu su počašćeni čajem, kuvanom rakijom i vinom, a posle ponoći je upriličen vatromet.

Požarevljani su Novu godinu dočekali na Trgu oslobođenja uz nastup "Avangardija benda" i trubački orkestar Dejana Jevđića. Besplatno su služeni kuvano vino i rakija i točeno pivo, a u 2015. ušlo se uz vatromet.

Niš, Kragujevac, Paraćin bez slavlja na gradskim trgovima

U Nišuna centralnom gradskom trgu proslave Nove godine nije bilo, a razlog je nedostatak para u gradskoj kasi. Nema ništa ni od ponude Nove stranke da organizuje doček, jer Grad nije odgovorio na njihov dopis.

Ove godine nije bilo dodatnih ulaganja ni u dekorisanje grada, već je grad okićen već upotrebljenim ukrasima sa nekim malim dodacima.

Ni u Kragujevcu, kao ni prošle godine, neće biti organizovanog dočeka Nove godine na trgu, a razlozi su ekonomska kriza i mere štednje. Ipak, u ponoć je, tradicionalno, priređen vatromet sa krova gradske uprave.

Zbog stradanja u poplavama i ogromih šteta koje su pretrpeli, neje bilo dočeka u Paraćinu i Svilajncu.

Rekovac takođe nije organizovao doček na trgu, ali se razmišlja o organizaciji dočeka Srpske nove godine, izjavio je Tanjugu predsednik opštine Predrag Đorđević.

U srpskim sredinama na Kosovu nije bilo organizovanog dočeka Nove godine. U većini mesta, Nova godina je dočekana u krugu porodica.

Mladi su novogodišnju noć proveli u restoranima i klubovima. U srpskim sredinama na Kosovu organizovano se dočekuje pravoslavna Nova godina, 14. januara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.