Poziv na pomirenje  ljubav i toleranciju

Izvor: Vesti-online.com, 25.Sep.2014, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poziv na pomirenje ljubav i toleranciju

U analima Srpske pravoslavne crkve u Štutgartu ostaće upisano da je 43. parohijsku slavu u glavnom gradu Baden-Virtemberga služio tek postavljeni vladika srednjoevropski Sergije.

Đakon Ćorković i prote Rakić, Gajić i Pajić

Pred hramom: Igrači Dukata sa vladikom i sveštenicima

Pričest najmlađih

Okretanje slavskog kolača

Vernicima u parohiji nije mogla da se ukaže veća čast, a ujedno i prenese poruka da nastave hrišćanskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i svetosavskim putem, kao što su to radili prethodnih godina. Hram je u nedelju bio ispunjen do poslednjeg mesta, a vladika Sergije je služio i veče pred slavu, kada su ga pored sveštenika, članova crvenog doma, članica Kola srpskih sestara "Sveta Petka" dočekali i igrači Dukata iz Štutgarta i vernici. Pored vladike Sergija bogoslužili su protonamesnici Predrag Gajić (starešina hrama u Štutgartu ), Stanko Rakić (arhijerejski namesnik za južno namesništvo iz Štutgarta, Radmilo Marinko (iz Nirnberga), Slobodan Miljević (prota u penziji, Štutgart) i đakon Dragoslav Ćorković (Štutgart), uz divno pojanje članova crkvenog hora "Sveti knjaz Lazar".

 

Obraćajući se prisutnima vladika je pozvao na ljubav prema Gospodu, sebi samima, na pomirenje, tolerantnost kako prema svome tako i prema drugim narodima. On je dodao da su gordost i egoizam stanja kojih "treba da se odričemo i da postojimo duhovno kao bića, jer iako smo svi različiti u duši sa Gospodom svi smo isti".

Vladika je istakao da propoveda iz ljubavi i da od svojih vernika to isto traži.

Posle liturgije i besede obavljena je pričest i podela nafore, a priličan broj male dece se pričestio. Potom su svi prešli u salu u delu grada Hedelfingen gde je vladika prerezao slavski kolač i osveštao slavsko žito i obeležja ovogodišnjih kuma članica Kola srpskih sestara "Sveta Petka" na čelu sa predsednicom Jagodom Simović. Kao i prethodnih decenija sestre Kola srpskih sestara iz Štutgarta pripremile su bogat ručak za sve prisutne. Kuma naredne slave je Dragica Lazarević.

 

Kompletiran kadar

U ovoj godini u štutgartskoj parohiji je došlo do velikih promena. Proširena je parohija, pa umesto dve sada postoje tri i zamenjeni su sveštenici. Prota Slobodan Miljević je u penziji dok je protojerej Bratislav Božović dobio novu službu, a novi sveštenici su protonamesnici Predrag Gajić (starešina hrama), Stanko Rakić (arhijerejski namesnik za južno namesništvo) i Radoslav Pajić. Dolaskom prote Rakića početkom meseca kadar je kompletiran, a radno vreme kancelarije je kao i uvek do sada od ponedeljka do petka od 8-16 časova, sve informacije se mogu dobiti na 0711 9640020.

U nastavku druženja Cvele i Maki su kao i prethodnih godina bili zaduženi za muzičku zabavu, gosti su se opustili uz omiljene pesme i kola. Među prisutnima bio je i generalni konzul Republike Srbije Božidar Vučurović sa suprugom Lanom, šef Predstavništva Republike Srpske Mićo Ćetković sa majkom, kao i predsednik aktiva Srpske dopunske škole za Nemačku dr Danijela Stepanović sa porodicom.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.