Mladost ostvaruje snove predaka

Izvor: Vesti-online.com, 15.Avg.2012, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladost ostvaruje snove predaka

Dok su u Srpskom centru u Bonirigu u nedelju uveče odzvanjali poslednji zvuci ovogodišnjeg, 26. po redu Festivala srpskog folklora, predsednik centra Jovan Čubrilo, umoran, ali očigledno zadovoljan ispraćao je goste.

Deca iz Hokston Parka

Najmlađi iz Vulongonga

"Hajd povedi veselo": Mladi iz Srpske narodne odbrane

"Šumadija" iz Flemingtona

Deca iz Aleksandrije

Mladi iz Liverpula

Mladost pred publikom
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
"Svilen konac" iz Vilavonga

"Svilen konac" iz Vilavonga

"Šumadija" iz Elanore

"Krajina" iz Perta

"Kolo" iz Njuporta

"Igre iz Šumadije": Mladi iz Madingtona

"Đerdan" iz Arundela

"Devojačke igre": "Avala" iz Grinzboroa

"Kolibri" i "Mladi četnici" iz Boniriga

"Morava" iz Sent Albansa

"Igre iz Gornje Pčinje": "Ravna Gora" iz Boniriga

Predsednik Srpskog centra još jednom odaje priznanje svima koji su pomogli da se velika manifestacija održi, od sponzora do brojnih volontera. Posebno je, takođe, impresioniran rečima koje su ovdašnjim Srbima uputili gosti festivala iz australijskog političkog života.

"Razumem da se lepe reči govore kad dođeš u nečiju kuću. Međutim, zaista sam oduševljen načinom na koji su se oni obraćali skupu", dodaje Čubrilo.

Festival je završen uz vatromet i pozdrave: Do naredne godine! U ovom broju objavljujemo drugi deo fotografija koje su članovi ekipe "Vesti" snimili u Bonirigu.

Klark razume srpsku istoriju

"Posebno je upečatljiva bila reč Dejvida Klarka koji je ovde bio u ime Liberalne partije, vladajuće u NJV. On je sa mnogo poznavanja činjenica, a rekao bih i razumevanja, govorio o našoj istoriji, američkom odnosu prema Draži Mihailoviću, spasavanju njihovih pilota koje su izvukli četnici, američkom ordenu đeneralu, o Srbima koji su doseljavali ovde posle Drugog svetskog rata, o značenju Kosova za Srbe... On je, ajde da kažem, govorio onako kako obično mi govorimo o našoj istoriji. Lepo je kad drugi pokažu takvo poznavanje naše prošlosti", primećuje Čubrilo.

Deo zajednice

Jovan Čubrilo veli da se tokom festivala sreo s dvoje 20-godišnjaka koji su mu iskreno rekli: "Šta bismo mi, šta bi naša zajednica, da nemamo centar?"

 

"Ta izjava me ganula. Još jednom me uverila da nije uzalud što su hiljade volontera tokom svih ovih decenija ulagale svoje vreme, a i novac, da se mesto održi. Odgovorio sam mladiću i devojci: 'Evo šta ćete, dođite i budite deo centra, dajte mu i vi svoj doprinos'".

Disko-večeri pun pogodak!

Predsednik centra nam otkriva i jedan lep podatak - da su u subotu, noć uoči festivala, uspeli da na disko-večerima u Bonirigu i u livepurskom Mekvori hotelu, okupe više od 1.000 mladih.

Učesnici programa

Ove godine, u programu su učestvovali Morava iz CŠO "Sveti velikomučenik Georgije" iz Sent Albansa - Viktorija (koreograf Slobodan Benđi), Avala iz CŠO "Sveti Sava" iz Grinzboroa - Viktorija (koreografi Biljana Cvijetić, Luka Jeremić i Milka Vraneš), "Đerdan" iz CŠO "Uspenije presvete Bogorodice" Arundel - Kvinslend (koreografi Aleksandra Kostić i Jelena Radmanović), Srpski centar za Zapadnu Australiju - Madington (koreograf Vesna Petrović), KUD Kolo iz Njuporta - Viktorija (koreograf Nikola Jović), Srpsko društvo Krajina iz Perta - Zapadna Australija (koreograf Mira Podraščanin), Šumadija, "Sveti Sava" i "Nikola Tesla" iz CŠO "Sveti Sava" Elanora - Sidnej (koreograf Gardž Danjson), "Svilen konac" iz CŠO "Sveti Nikola" Vilavong - Kvinslend (koreograf Ranko Stojanović), CŠO "Sveti Luka" iz Liverpula - Sidnej (koreograf Rajko Dobre), Šumadija iz CŠO "Sveti Sava" iz Flemingtona - Sidnej (koreograf Aleksandar Popović), "Gavrilo Princip" iz Srpske narodne odbrane Sidnej (koreograf Aleksandar Popović), Srbija iz CŠO "Sveti Jovan Krstitelj" iz Vulongonga (koreograf Đorđe Nikolić), "Dušan Silni" iz Srpskog kulturnog centra "Sveti Sava" Hokston Park - Sidnej (koreograf Aleksandra Stojanović), "Rastko" iz CŠO "Sveti velikomučenik Georgije" iz Kabramate - Sidnej (koreograf Dragan Đorđević), Ravna gora iz CŠO "Sveti Jovan Krstitelj" Dapto (koreograf Dragan Đorđević), "Rastko" iz CŠO "Sveti arhiđakon Stefan" iz Ruti Hila - Sidnej (koreograf Miroslav Vuković), "Knez Lazar" iz CŠO "Svetog kneza Lazara" Aleksandrija - Sidnej (koreografi Ljiljana Nikolić i Mladen Jakovljević), "Srpsko kolo" iz Perta (koreograf Olivera Zimonjić) i domaćin "Ravna gora" iz Boniriga (umetnički rukovodilac i koregraf Goran Nikolić, koreografi Igor Rudić, Desanka Đorđević, Slavica Mihajlović).

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.