Zbirka slika druga predsednika

Izvor: Plakatt.com, 08.Maj.2012, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbirka slika druga predsednika

Galerija Matice srpske, Novi Sad
Saturday 19 May 18:00 - 20 May 02:00

Izložba predstavlja tridesetak slika koje su nekada bile izložene u domu Josipa Broza Tita u Užičkoj ulici, broj 15, u Beogradu, a danas se čuvaju u Muzeju istorije Jugoslavije.Odabrana dela, od kojih će neka prvi put biti izložena, odražavaju karakter ove jedinstvene vladarske zbirke, nastale u periodu od 1946. do 1978. godine. Neobičan spoj dela italijanskih, francuskih, holandskih i drugih evropskih autora, od XVII do XIX veka i dela jugoslovenskih umetnika XIX i XX veka, kao što su: Đura Jakšić, Paja Jovanović, Vlaho Bukovac, Beta Vukanović, Moša Pijade, Miroslav Kraljević, Peđa Milosavljević, Đorđe Andrejević Kun i drugi, osvetljavaju lični ukus Josipa Broza. Slike koje su bile sastavni deo ambijenta privatnog prostora predsednika SFRJ, nekada izložene u radnom kabinetu i salonima, već dugo godina su iz tehničkih razloga nedostupna javnosti, a neka od njih nikada do sada nisu bila izlagana, ovom prilikom u Galeriji Matice srpske, biće izložena u istom odnosu u kome su bila zastupljena u prostorima Titove rezidencije.
21.00-22.00 Vraćanje iluzije - prikaz konzervacije jedne slike
U okviru izložbe biće prikazana i konzervacija veoma oštećene slike na platnu. Posetioci će moći da vide snimke i dokumente o tome kako veština konzervatora može da vrati iluziju i omogući novi život slikama.
22.00-23.00 Slikarska tehnika koja se ređe viđa – slike na bakru
Deo izloženih eksponata su slike na bakarnom limu, a posetioci će imati priliku da se upoznaju sa ovom tehnikom i pogledaju površinu slike pod mikroskopom.

Nastavak na Plakatt.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Plakatt.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Plakatt.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.