Izvor: Plakatt.com, 06.Dec.2012, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VUK KULENOVIĆ - susret sa kompozitorom

Novi Sad, Novi Sad
Friday 7 Dec 12:30

KONCERTNA SALA MUZIČKE ŠKOLE “ISIDOR BAJIĆ”
U goste nam dolazi kompozitor VUK KULENOVIĆ koji će nam predstaviti svoje najnovije delo DRUGU SONATU ZA KLAVIR napisanu ove godine. Svetsku predpremijeru ove kompozicije predstaviće pijanistkinja Branka Žiravac Jeremić.
Vuk Kulenović (rođen 1946. u Srbiji) kojeg je bostonski dnevni list ’’Glob’’ opisao kao ‘’jednog od najznačajnijih i najzanimljivijih kompozitora današnjice’’, proteklih 20 godina živi i radi u Bostonu, Masačusets, SAD, od kada je napustio rodnu Jugoslaviju. Njegovu muziku su naručivali i širom sveta izvodili neki od najuglednijih orkestara Evrope, uključujući Koncertgebau orkestar iz Amsterdama, Simfonijski orkestar Štutgartskog radija, Nacionalni orkestar Francuskog radija i orkestri Beogradske, Zagrebačke, Slovenske i Sarajevske filharmonije. Njegove kompozicije su, uz pohvale kritike, izvedene u Evropi, Severnoj Americi, Aziji, Australiji. Kulenovićev opus sadrži sedam simfonija, šesnaest koncerata, oratorijum, balet, dvanaest filmskih partitura, preko trideset dela za kamerni sastav i brojna dela za solo instrumente i za kamerni orkestar. Komponovao je i kantatu povodom zatvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. Dobitnik je nagrada Međunarodnog savremenog muzičkog bijenala u Veneciji, Francuskog radija, BEMUS-a, Fulbrajt fondacije, Prešernove nagrade. Trenutno radi kao profesor kompozicije na Muzičkom koledžu Berkli u Bostonu.
ULAZ SLOBODAN

Nastavak na Plakatt.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Plakatt.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Plakatt.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.