Subota u muzeju - serija javnih vođenja kroz izložbu Tegovi za merenje zlatnog praha naroda Akan

Izvor: Plakatt.com, 07.Apr.2011, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subota u muzeju - serija javnih vođenja kroz izložbu ''Tegovi za merenje zlatnog praha naroda Akan''

Muzej Afričke Umetnosti, Beograd
Saturday 9 Apr 12:00 - 30 Apr 13:30

U okviru programa Subota u Muzeju
predstavljamo seriju javnih vođenja kroz izložbu
TEGOVI ZA MERENJE ZLATNOG PRAHA NARODA AKAN
Tokom aprila, subotom u 12h
Kustos MAU Marija Ličina, vodiće posetioce kroz autorsku izložbu:
09. april UMEĆE IZRADE TEGOVA: BOJA PLAMENA, PONEKI ROG VIŠKA I DRUGE FAZE
16. april UMETNOST MALIH STVARI: 717 AKANSKIH TEGOVA
23. april OD SIMBOLA SREĆE DO ŠKRINJA ZA ZLATO: MOTIVI AKANSKIH TEGOVA
30. april MERE I ODMERAVANJE: CENKANJE DO POSLEDNJEG ZRNA ZLATA
Izložbom Tegovi za merenje zlatnog praha naroda Akan predstavljeno je više od 700 primeraka bronzanih tegova izlivenih u minijaturnim formama, koje se kreću od jednostavnih do bogato ukrašenih i kompleksnih geometrijskih oblika, i skulpturalnih rešenja koja prikazuju predmete, biljke, životinje, ljude, ili, pak, scene sa nekoliko ukomponovanih motiva. Čitavo bogatstvo oblika tegova, toliko raznolikih kao što su predstave piramide ili kruga, semena i ploda neke biljke, ptice na postolju, ili figura žene sa detetom u nosiljci i posudom na glavi, najrazličitiji apstraktni motivi i naturalistički prikazi, bili su pojedinačno ili u grupi ukras pozornice ekonomskih aktivnosti u državama naroda Akan od 15. do kraja 19. veka (oblasti Gane i Obale Slonovače). Njihovo mesto bilo je na tasu vage, dok je drugi tas postavljan u balans odgovarajućom težinom zlatnog praha koji je služio kao sredstvo plaćanja. Težina tegova odgovarala je monetarnim vrednostima zlata, dok je njihova forma ispoljavala potrebu pojedinca i društva za komunikacijom i izražavala umetnički senzibilitet kako stvaraoca, tako i svih onih koji ih koriste.
Kao materijalna svedočanstva iz prošlosti, tegovi pripadaju istoriji trgovačkih aktivnosti usmerenih ka bogatim nalazištima zlata u širokom pojasu zapadne Afrike, od Sahela do obala Gvinejskog zaliva. Bajkovite priče o zlatonosnim kišama, avanturistički duh i ekonomski interes pokretali su sve brojnije transsaharske karavane sa severa kontinenta od 9. veka, da bi od 15. veka put zapadne Afrike krenule i preko-okeanske flote iz evropskih zemalja. O mitskim herojima, hrabrim ratnicima, religijskim ritualima, ceremonijalnim i predmetima svakodnevne upotrebe, usmenoj književnosti i mnogim drugim aspektima akanske kulture u narednim vekovima danas saznajemo na osnovu brojnih „zapisa“ u bronzi – tegova za merenje zlatnog praha čiji bogat repertoar oblika i motiva predstavlja čitav svet u malom. Na izložbi je prikazana zbirka tegova Muzeja afričke umetnosti, zbirka Slovenskog etnografskog muzeja u Ljubljani, primeri iz privatnih kolekcija, kao i vage, kašike, kutije i posude za zlatni prah.
Cena kataloga izložbe: 700din.
Akcija u muzeju: Svake subote MAU daje specijalni popust 20% za posetioce na muzejska izdanja.
Kako stići do MAU: http://www.museumofafricanart.org/sr/posetite-nas.html

Nastavak na Plakatt.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Plakatt.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Plakatt.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.