REPERTOAR*FEBRUAR 2012*NEVID TEATAR

Izvor: Plakatt.com, 10.Feb.2012, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REPERTOAR*FEBRUAR 2012*NEVID TEATAR

Dom omladine Banja Luka, Banjaluka
Friday 10 Feb 13:00 - 7 Mar 00:00

Poštovani prijatelji kulture i nekonvencionalnog teatrskog izraza,
Predstavljamo Vam
repertoar NEVID TEATRA za mjesec FEBRUAR 2012. godine
Srijeda,15. 02. 2012. u 21 čas i 12 minuta
SLUČAJEVI po Danilu Harmsu
ULAZ: 5 KM
Subota, 18.02.2012. u 21 čas i 44 minute
POHVALA LUDOSTI - Erazmo Roterdamski
ULAZ: 0 KM
Srijeda, 22. 02. 2012. u 22 minute do 22 časa
Arto LUDA - Autorski projekat inspirisan životom i djelom Antonena Artoa
ULAZ: 5 KM
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Predstava Nevid Teatra, Slučajevi po Danilu Harmsu, koja je trebala biti izvedena u srijedu, 29.02.2012. godine u prostoru Doma omladine u Banjaluci sa početkom u 21 čas i 12 minuta, otkazuje se zbog bolesti glumaca.
Sljedeće izvođenje predstave Slučajevi po Danilu Harmsu možete pogledati u srijedu, 21.03.2012. u prostoru Doma omladine sa početkom u 21 čas i 12 minuta.
Hvala na razumjevanju.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
FEBRUAR 2012.
Srijeda,15. 02. 2012. u 21 čas i 12 minuta
AMFITEATAR DOMA OMLADINE
Đure Daničića 1, Banjaluka, Bosna i Hercegovina
SLUČAJEVI po Danilu Harmsu
NEVID TEATAR (BANJALUKA, BIH)
AD HOK TEATAR (BRČKO, BIH)
Autorski tim: Božana Bijelić, Dejan Andrić, Marko Dukić i Aleksandar Ilić
Igraju: Božana Bijelić, Dejan Andrić i Marko Dukić
Režija: Aleksandar Ilić
Žanr: Kabare apsurda
Trajanje predstave: + 59 minuta -
SINOPSIS PREDSTAVE:
Predstava Slučajevi prikazuje satiričan dramaturški sklop sastavljen od niza zasebnih Harmsovih nadrealnih i apsurdnih kratkih priča, u kojima se svijet i ljudski životi u njemu pojavljuju kao neobjašnjivi i nepredvidljivi. Tok postupaka, ponašanja i sudbina tragikomičnih likova odvija se kroz njihove dogodovštine u grotesknim događajima, koji se smjenjuju tako što se radnja preusmjerava novim, raznovrsnim, besmisleno uspostavljenim okolnostima.
O ŽIVOTU DANILA HARMSA:
Danil Harms, na ruskom Daniil Harms (30.12.1905. - 2.2.1942.). Rođen je kao Danil Ivanovič Juvačov (Daniil Ivanovič Юvačev), a pseudonim Harms je smislio u srednjoj školi. Takođe je koristio i pseudonime Horms, Čarms, Šardam itd. Bio je ruski pjesnik, dramski pisac, satiričar, prozaist; jedan od najboljih ruskih satiričara i komediografa XX veka. U prozi odbacuje klasičnu formu kratke priče, fabulu i psihologizam, stvarajući nov oblik 'događaja' (SLUČAJEVI), zasnovan na parodiranju tradicionalnih, ustaljenih veza u svakodnevici, šablona u ideologiji i istorijskom mišljenju, pa čak i književnoistorijskih shvatanja i poruka ruske klasike. Njegove drama 'Komedija grada Peterburga' i 'Jelizaveta Bam' prethode evropskoj drami apsurda. Harms nije bio popularan za života i većinu stvari je izdao kao samizdat. Bio je osuđen za antisovjetsko djelovanje i poslan na godinu dana u zatvor u Kursku. Tokom opsade Lenjingrada 1941.godine, Harms je po drugi put uhapšen, ovaj put za defetizam. Umro je od gladi u zatvoru 1942. godine.
Subota, 18.02.2012. u 21 čas i 44 minute
CAFFE BAR JAZZBANJALUKA
Vladike Platona 3, Banjaluka, Bosna i Hercegovina
POHVALA LUDOSTI
Erazmo Roterdamski
Dramatizacija i režija: Goran Damjanac
Igra: Dejan Andrić
Žanr: filosofski stand – up
Trajanje predstave: 24,44 minute
SINOPSIS PREDSTAVE:
Pohvala ludosti u pohodu je protiv neobrazovanosti i sveopšte gluposti današnjeg društva, te na taj način razotkriva njegove negativne dimenzije.
~Šta ti smeta što ti cijelo pozorište zviždu! Pljeskaj ti sebi sam!
Pohvala ludosti je do sada odigrana 8 puta u 6 različitih prostora u 2 države.
Srijeda, 22. 02. 2012. u 22 minute do 22 časa
DOM OMLADINE
Đure Daničića 1, Banjaluka, Bosna i Hercegovina
Arto LUDA
Autorski projekat inspirisan životom i djelom Antonena Artoa
Igra: Dejan Andrić
Žanr: monokoreodrama o poslednjim trenucima života Antonena Arto
Trajanje predstave: 33 minute (+3-3x3 minute)
SINOPSIS PREDSTAVE:
Ne može se nastaviti sa idejom prostituisanja pozorišta!
Antonin Artaud (Antonen Arto) je pobunjenik koji dovodi u pitanje, ne samo francusku pozorišnu tradiciju već čitavu zapadnu pozorišnu tradiciju, koncepciju pozorišta koja je, po njemu, od samog početka bila pogrešna. Smatra da je prvobitni grijeh zapadne umjetnosti prije svega njen imitativni karakter. Ona je samo dekoracija više na jednom predekorisanom prerušenom svijetu, jedna iluzija više, koja pod gustim spletom svojih konvencija prikriva istinu o nama, o svijetu. Misija pozorišta, kakvu je jedino mogao poneseni i nadahnuti Arto da zamisli, jeste mitska misija jednog novog stvaranja svijeta, čiju će velelepnost pružiti samo pozorište. Istinski pozorišni jezik, aktivan, djelotvoran jezik, jezik koji će se primati preko čula, jer je prije svega njima namijenjen, biće jedan novi fizički jezik, zasnovan na znacima, a ne na riječima, jezik iz kojeg će se roditi specifična pozorišna poezija, koja neće imati ničeg zajedničkog s negdašnjoj 'poezijom u pozorištu'. To pozorište koje više neće biti psihološko već 'plastično i fizičko', postaće najzad pozorište na sceni, Artoova vizija pozorišta
- Mirjana Miočinović Biografske odrednice
po Alen i Odet Virmo
Pjesnik, pisac, pozorišni reditelj, glumac, rođen u Marseju (četvrtog septembra) 1896. Otac Antoan – Rua /Roi/ - znači „kralj“. Majka Eufrazi Nalpas, bila je porijeklom iz Smirne. Sa pet godina preležao meningitis. 1915 – zbog nervnih tegoba koje ga prate od djetinjstva liječio se u mnogim zdravstvenim ustanovama širom Francuske. 1919 – laudanum /prvi put/, koristi i moli da mu se donesu u izolaciji beri – beri, agar – agar, heroin, morfin, kodein, pejotl, sve do smrti. Primio nekoliko kura detoksikacija. 1920 – 1937 igra u pozorištu: U Graditelju Solnesu, Kartonskoj kruni, Uljezu, Veličanstvenom rogonji, Zganerelovoj bojažljivosti, Tvrdici, Moriani i Galvanu, Svratištu, Izjavama saučešća, Gospodinu de Pigmalionu, Ijonu iz Bordoa, Šest lica traži pisca, Lilom, Klubu mandarinskih patki, Maloj barci... 1924 – 1937 igra na filmu: „Hronika“ Kloda Otana – Lara, „Sirkuf“ i „Lutajući Jevrejin“ Luika Mora, „Gracijela“ Marsela Vandala, „Napoleon“ i „Lukrecija Bordžija“ Abela Gansa, „Stradanje Jovanke Orleanke“ Karla Teodora Drejera, „Drveni krst“ R. Bernara, „Pucanj u zoru“ Serža de Polinjija... 1923 – 1947 piše: „Nebeska buka“, „Prepiske sa Žak Rivijerom“, „Pupak limbusa“, „Nervomjer“, „Režija i metafizika“, prvi manifest pozorišta surovosti, „Pozorište i kuga“, drugi manifest pozorišta surovosti, „Heliogabal“, „Kabhar Enis“, „Kathar Esti“ „Nova otkrevenja bića“, „Pozorište i njegov dvojnik“, „Putovanje u zemlju Tarahumara“ „Pisma iz Rodeza“, „Van Gog, samoubica društava“, „Momak Arto“, „Ovdje počiva“... 1924– pristupa nadrealističkom pokretu, osniva „Pozorište Alfred Žari“ sa Rožerom Vitrakom, Roberom Aronom. 1926 - Na pragu raskid sa nadrealistima. 1928 – kratko pomirenje sa nadrealistima. 1930 – kraj „Pozorišta Alfred Žari“. 1931 – prisustvuje predstavama pozorišta sa Balija. 1936 – putuje u Meksiko, pleme Tarahumara, kult pejotl 1937 – putovanje po Irskoj. Uhapšen 23. septembra 1937. Sigurno subverzivno djelovanje. Deportuju ga. Vezuju ga u ludačku košulju i zatvaraju čim je stigao u Avr 30. septembra. 1937 – pruska kiselina, nesanica, depresija disanja, progresivna paraliza, mučnina, povraćanje, svrabež, žeđ, euforija, krvavi proliv, nesvjestica, grčevi u stomaku, krvava dizenterija, karijes, zubobolja, sinusi, astma, grčevi u vratu, lupanje srca, raspadanje tkiva, okoštavanje kičmene moždine.
25. maj 1946 – otpušten iz ludnice. Smješten u Ivriju. 13. januara 1947 – predavanje u pozorištu Vje Kolombje. 1948 – zabranjena radio emisija „Da se jednom svrši sa Božijim sudom“. 1948 (četvrtog marta) godine vrtlar, koji mu je donio doručak, toga jutra našao ga mrtvog kako sjedi na podu, naslonjen na krevet, nazuvši cipele, spremajući se za put: „Već osjećam prvi mraz“. Sahranjen je samo građanski, u Ivriju, osmog marta.
ARTO LUDA je do sada odigrana 10 puta na 3 jezika u 9 i po različitih prostora u 5 država.
NEVID TEATAR
E-mail: nevid.teatar@gmail.com
Broj mobilnog telefona: +387 (0) 65.741.363 .
Adresa: Banjaluka, Bosna i Hercegovina
https://www.facebook.com/pages/Nevid-Teatar-Banjaluka/108490125898882?sk=info

Nastavak na Plakatt.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Plakatt.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Plakatt.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.