Predstavljeni predmeti sa arheološkog nalazišta Bataševo

Izvor: S media, 08.Jun.2010, 21:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljeni predmeti sa arheološkog nalazišta Bataševo

Izložba "Bataševo - naselje iz starijeg neolita", autora Velibora Katića, otvorena je večeras u Konaku kneginje Ljubice.

Viši naučni saradnik Arheološkog instituta u Beogradu dr Dragana Antonović kazala je pri otvaranju izložbe da je publika sa nestrpljenjem očekivala da se predstave eksponati sa ovog nalazišta, koje se nalazi na obodima opštine Mladenovac.

Ona je podsetila da se na našem području nalazi mali broj lokaliteta koji datira iz mladjeg kamenog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << doba i izrazila je nadu da će ih još biti pronadjeno.

Postavku čini oko 150 predmeta raznih oblika i namene iz perioda iz 6.000 godina pre nove ere koji svedoče o postojanju organizovanog naselja, sa ukopanim zemunicama.

Najveći broj predmeta koji je predstavljen je izradjen od pečene zemlje: žrtvenici, žomorfne figurine...

Veliki broj posuda, različitih oblika, pokazuju veliko umeće bataševskih keramičara.

Jedinstvena posuda i možda i najzančajniji predmet do sada iskopan sa ovog lokaliteta je Bataševski pitos, aksoidnog tela i zakošenog oboda, koji je neobično velikih dimenzija: prečnik oboda je 42, a visine je 48 santimentara, sa spiralno nalepljenom rebrastom trakom i čepovima i sa ravnim dnom.

Bio je bojen i sa spoljašnje i sa unutrašnje strane.

Od antropomorfnih figurina, najznačajniji je nalaz Bataševske Venere, male figure žene izuzetne lepote i prefinjene izrade sa istaknutim oblinama, čime je tokom starijeg neolita isticano poštovanje kulta majke.

Izloženi predmeti od kamena su korišćeni kao alati, a posebno su zanimljivi nožići providni kao staklo, dok su od kostiju izradjivane igle, amuletim, šila.

Izlozba će trajati do 15. jula.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.