PIONIRI U INGOLŠTATU - JoakimInterFest

Izvor: Plakatt.com, 07.Okt.2010, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PIONIRI U INGOLŠTATU - JoakimInterFest


Knjaževsko-srpski teatar , Kragujevac
Thursday 7 Oct 20:00

Predstava Pioniri u Ingolštatu otvara peti JoakimInterFest
Autor Marilujze Flajser, reditelj, scenograf i izbor muzike Ivana Vujić
Predstava PIONIRI U INGOLŠTATU Marilujize Flajser, spisateljice rođene u Ingolštatu, pružena je ruka ljubavi i prijateljstva Kragujevca - Ingolštatu, gradu pobratimu, i govori o tome kako je mentalitet ljudi svuda isti, nepromenljiv i univerzalan.
Marilujize Flajser (1901-1974) jedna je od prvih i najznačajnijih nemačkih spisateljica. Svojim komadom koji je pisala zajedno sa Bertoldom Brehtom, pod uticajem njegovog književnog stila tzv. NOVE OBJEKTIVNOSTI, izvedenom u Berlinu 1929te, koji je sam Breht nazvao PIONIRI U INGOLŠTATU izazvala je skandal među desničarskim nacionalistima i grube reakcije kako samog Ingolštata koji opisuje tako i sopstvene porodice. Dugo izolovana i famozna gubitnica Flajserova tek 60tih i ranih 70tih dolazi do potpune satisfakcije, pre svega zbog svojih studenata, pogotovo najtalentovanijeg među njima, Rajnera Vernera Fasbindera, koji je prema njenom komadu režirao istoimeni film.
Po prvi put preveden u Kragujevcu, ovaj komad je svojom premijerom u Knjaževsko-srpskom teatru doživeo svoje prvo izvođenje na prostorima ex Jugoslavije i Srbije.
Ivana Vujić rediteljka predstave izuzetna je pozorišna ličnost. Bila je umetnički direktor BITEF tetra u Beogradu, FIATa u festivala u Podgorici, BELEFa festivala u Beogradu. Osnivač je više novih scena u Beogradu: VEČERNjA SCENA RADOVIĆ, NARODNO POZORIŠTE PETI SPRAT, BETON HALA TEATAR čiji je direktor i umetnički direktor. Pored Srbije, režirala je i u Italiji, Nemačkoj, Francuskoj, SAD i Sloveniji.
Ovim izvođenjem PIONIRA U INGOLŠTATU koje je Marilujize Flajser posvetila svom gradu, Ivana Vujić traži Kragujevac kao prethodnicu svih onih koji će pisati o svojim gradovima i njihovim građanima, usred politike, vojske i pravih i lažnih mostova, govoreći zapravo o istinskoj ljubavi koja svima nedostaje i koja je tako dragocena kada se dogodi.

Nastavak na Plakatt.com...






Povezane vesti

Počeo peti Joakiminterfest

Izvor: NaDlanu.com, 08.Okt.2010, 09:44

KRAGUJEVAC, 8. oktobra 2010. (Beta) - Predstavom "Pioniri iz Ingolštata" rediteljke Ivane Vujić kragujevačkog Knjaževsko srpskog teatra u četvrtak uveče je počeo Međunarodni pozorišni festival malih scena 5. Joakiminterfest na kome će u takmičarskoj konkurenciji biti odigrano devet predstava...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Plakatt.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Plakatt.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.