Izvor: Plakatt.com, 30.Nov.2009, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nismo sami


Gradska knjižnica i čitaonica, Pula
Thursday 14 Jan 18:00

Pisati o fotografiji na početku novoga tisućljeća zasigurno nije najzahvalnija tema za jednog kritičara ( u takvoj se ulozi sada nalazim). Digitalna fotografska tehnologija koja je dostupna gotovo svima može dati raznovrsne rezultate, od skupljanja obiteljskih memorija do stvarnoga razmatranja svijeta ili u ovom slučaju svijeta s „one“ druge strane, svijeta prikaza, duhova i utvara. Kolikom god Danijela zaokupljala tema duhova kao polazište, iz njegovih radova vidljivo je da je čovjek počelo njegovog rada.
Svjetlost unutar svijetla fotografije pogonjena dugom ekspozicijom želi ukazati na pojave nevidljive „običnim“ ljudima,želeći nam poručiti da je sve samo način gledanja, te da ako se dovoljno dugo i pomno zagledamo pitanje je što ćemo vidjeti.
Autor spoznaju o mogućem postojanju nama ponekad zastrašujućih pojava želi prikazati na jednostavan, ljudski topao način, i upravo ta nakana daje njegovim fotografijama čitkost i lakoću gledanja.
Scena na koju on postavlja ova zbivanja urbani je okoliš koji ujedno govori i o mogućem otuđenju čovjeka, tako da poruka naslova izložbe može u svojoj višeznačnosti govoriti i o našoj (njegovoj) želji da ne ostanemo sami u svijetu koji ponekad ne razumijemo.
Neželim pisati o tehničkoj strani Danijelovih radova iz razloga što ne volim duge priče o ekspoziciji, blendi itd, Fotografija kao i slikana slika počinje svoj život onoga trenutka kada gledajući zaboravimo da je to učinila ljudska ruka ili fotografski aparat. Danijel je upravo na tom putu i poželimo mu puno sreće da do tamo i stigne.
Davor Kliman, 20.11.2009.
Više o autoru na http://www.sivinjski.com

Nastavak na Plakatt.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Plakatt.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Plakatt.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.