MUZIČKA SREDA - koncert LISTOMANIJA

Izvor: Plakatt.com, 27.Feb.2012, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUZIČKA SREDA - koncert LISTOMANIJA

Dečji kulturni centar, Beograd
Wednesday 7 Mar 20:00

Rado bismo Vas videli na predstojećem koncertu u okviru ciklusa ,,Muzička sreda''!
Virtuozni pijanista i najmlađi docent FMU, Nebojša Maksimović, 7. marta od 20 časova izvešće program posvećen stvaralaštvu slavnog kompozitora Franca Lista. Reminiscencijom na prošlogodišnji jubilej (dve stotine godina od rođenja kompozitora), a zahtevnim programom (Pogrebna povorka, Petrarkin Sonet br.104., Mefisto valcer br. 1., Sonata h-moll) Maksimović podvlači lepotu, univerzalnost i bogatu paletu izražajnih sredstava ovog slavnog kompozitora. Zahvaljujući uspešnoj saradnji Dečjeg kulturnog centra Beograd i Fakulteta muzičke umetnosti, đaci svih uzrasta (osnovci, srednjoškolci, gimnazijalci), studenti te građani različitih interesovanja imaju priliku da svake srede besplatno prisustvuju izvođenju i kreiranju visoke umetnosti koja osim obrazovanja, oplemenjivanja i produhovljenosti stvara naviku kulturnog uzdizanja i formira kvalitetan muzički ukus. Ulaz na sve koncerte je slobodan. Dobrodošli!
BIOGRAFIJA:
Nebojša Maksimović je rođen 1979. godine u Beogradu. Sa dve godine je počeo da svira klavir, a sa četiri godine je primljen u muzičku školu 'Slavenski' u klasu prof. Gordane Jovanović. Srednju muzičku školu ,,Mokranjac" završio je u klasi prof. Olge Jovanović 1994. kao najbolji učenik u generaciji. Iste godine, sa petnaest godina, primljen je na FMU u Beogradu u klasu prof. Mirjane Šuice-Babić. Diplomirao je 1999. sa nagradom za najbolji uspeh iz klavira na FMU u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović a potom i magistrirao 2004. u istoj klasi sa najvišim ocenama. Magistrirao je i na Akademiji ,,Santa Cecilia" u Rimu kod prof. Serđa Pertikarolija 2006. sa najvišim ocenama kao stipendista Vlade Republike Italije. Završio je majstorske kurseve kod eminentnih pijanista i pedagoga Lazara Bermana, Đovani Umberto Batela, Serđa Pertikarolija i Nine Makarove. Oktobra 2009., doktorirao je na FMU u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović odbranivši prvi umetnički doktorat na toj instituciji. Tokom školovanja osvojio je mnogobrojne značajne nagrade u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvajaju prve nagrade na takmičenjima u Beogradu i u Nišu, dve treće nagrade na međunarodnom takmičenju u Rimu (1995. i 1998.), specijalna prva nagrada sa maksimalnim brojem bodova na međunarodnom takmičenju ,,Petar Konjović" u Beogradu 1997., treća nagrada na međunarodnom takmičenju u Atini 1999., prva nagrada na međunarodnom takmičenju EPTA 2001., nagrada za najbolji koncert sezone u Galeriji SANU 2002. kao i veliki broj drugih nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu. Javno nastupa od svoje četvrte godine na koncertima, kao i na radiju i televiziji za koje je načinio više trajnih snimaka. Održao je više stotina solističkih resitala i nastupao kao solista sa orkestrima u svim značajnim salama u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Italiji i Grčkoj (uključujući i celovečernje koncerte u velikoj sali Kolarčeve zadužbine, Sinagogi u Novom Sadu, Banskom Dvoru u Banjaluci, velikoj sali ,,Parco della musica" u Rimu i drugim) kao i na festivalima kao što su ,,Bemus", 'A tempo', 'Dimitrion' u Solunu, ''Opera Barga" i ,,William Walton" u Italiji i mnogim drugim. Bio je angažovan kao demonstrator na FMU od 2002. do 2006. godine, od 2006. do 2008. radio je kao profesor klavira u muzičkoj školi ,,Mokranjac" u Beogradu, od 2008. do 2009. je bio docent na FILUM-u u Kragujevcu, a od 2009. godine je nastavnik na FMU u Beogradu.

Nastavak na Plakatt.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Plakatt.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Plakatt.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.