Izložba crteža Tijane Luković

Izvor: Plakatt.com, 06.Dec.2012, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba crteža Tijane Luković

Likovni salon KCNS, Novi Sad
Monday 10 Dec 20:00 - 17 Dec 20:00

Izložba se može pogledati do 21.12. radnim danom od 10.00 do 20.00
Istražujući reakcije čoveka na životni prostor današnjice uviđamo da čovek unapređujući sebe kao društveno i stvaralačko biće, istovremeno ugrožava prirodu, prostor u kom i sam finkcionise u zavisnosti i međusobnoj povezanosti sa drugim vrstama koje čine jedan živi sistem ove planete. Protivreakcija na degradaciju životne sredine i isticanje ekološkog problema današnjice je poruka koja ne sme biti zanemarena, koju je neophodno shvatiti i primeniti. Narušavanje prostora, svesnim i nesvesnim delovanjem svakod
nevno ga sve više deli na prostore u kojima još uvek može da se diše i na one u kojima ne.
Nepoštovanje pravila koje nam direktno nameću lekcije iz ekoloogije dovodi do efekata koji su često nepopravljivi, a njihovo širenje se više ne može zaustaviti. „Izumiranje“ i „ugroženost“ postaju ključni i osnovni pojmovi opisivanja situacije u kome se našao svet biljaka i životinja. Današnji stil života je postao glavni proizvođač toksičnih hemikalija koje štetno deluju ne samo na živi svet okoline nego i na čoveka nesvesnog činjenice da upravo male stvari u navikama ljudi mogu promeniti tok stvaranja sveta u kome nema mesta za život, sveta u kome je čovek takođe jedna od endemičnih vrsta, čiji je opstanak ozbiljno doveden u pitanje.
Implementiranim simbolima virtuelnog sveta koje nam nudi inernet ukazuje se na imaginarno funkcionisanje današnjeg čoveka u svetu „virtuelne“ hrane, instant prirode i lažne udobnosti sveta u kome hara ekološki „grip“. Peovladavajućom belinom, tekstualnim porukama i elementima virtuelnog i živog sveta stvara se predstava „novog“ sveta potpuno nezavisnog u svom neobičnom i nemogućem načinu opstanka. (Tijana Luković)
Tijana Luković – biografija
Rođena 1986. godine u Užicu. Diplomirala 2009. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na odseku za slikanje u klasi Dušana Todorovića. Master studije završila 2011. godine na istoj akademiji kod profesora Gorana Despotovskog. Ove godine završila English master course, na odseku za crtanje, kod mentora Ives Maes na Kraljevskoj akademiji lepih umetnosti (KASK), u Gentu u Belgiji. Samostalno i grupno izlagala u Srbiji, Hrvatskoj i Belgiji. Dobitnica je nagrade Ministarstva za obrazovanje i kullturu Repubike Mađarske za učešće u konkursu Muzeja savremene umetnosti Vojvodine „U dijalogu sa Vazarelijem“ (2010), Prve nagrade “22. Uzičkog salona” (2010) i nagrade Univerziteta u Novom Sadu za postignute vrhunske rezultate u umetnosti (2009).
lukovictijana@gmail.com
www.tijanalukovic.com

Nastavak na Plakatt.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Plakatt.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Plakatt.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.