Izvor: Plakatt.com, 08.Maj.2012, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dress (Kod)

Petrovaradinska tvrđava, Novi Sad
Saturday 19 May 18:00 - 20 May 02:00

Dress (Kod) je multimedijalna izložba koja se bavi odnosom mode i likovne umetnosti kroz radove umetnica različitih generacija. Izložba pruža uvid u neke od načina ženskog odevanja na primeru uloge haljine, u odnosu na istorijske i socijalne promene društvenog konteksta.
Dress (Kod) je deo projekta Vizuelne umetnice-savremena praksa koji istražuje, analizira i prezentuje umetničke radove umetnica uglavnom iz Vojvodine. Njihova umetnička praksa je značajna za afirmaciju rodne perspektive u umetnosti, analizu istorijske uloge žene u umetnosti i položaja umetnica.
Ako pogledamo unazad, uočićemo da je umetnička scena sve do kraja Drugog svetskog rata bila rezervisana uglavnom za muškarce, dok su umetnice, kritičarke i teoretičarke činile usamljenu pojavu. Nakon toga, dobijale su sve aktivniju ulogu na umetničkoj sceni, kako lokalnoj tako i internacionalnoj. Veoma istaknutu ulogu u procesu afirmacije umetničkog izraza umetnica na domaćoj i međunarodnoj sceni imala je Mira Brtka, režiserka i likovna umetnica, koja je izuzetno uespešno istraživala u različitim medijima (slika, skulptura, instalacija, film, video i moda) i taj način postala neisrpni izvor znanja, kreativnosti i energije. Početak njenog rada pripada periodu modernizma, kada je ideal autonomne umetnosti često prekrivao razlike pola i roda, zbog čega je bitno prepoznati, istaći i afirmisati ulogu i značaj koji je u tom procesu imala ona kao umetnica.
Autorka projekta: Sanja Kojić Mladenov. Produkcija: Galerija Bel Art, Novi Sad i Noć muzeja-Visart asocijacija za vizuelnu umetnost i kulturu Novi Sad.

Nastavak na Plakatt.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Plakatt.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Plakatt.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.