Zajednička vizija evropske budućnosti

Izvor: RTS, 13.Sep.2011, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajednička vizija evropske budućnosti

Srbija i Makedonija dele istu viziju evropske budućnosti Balkana, ocenili šefovi diplomatija dve zemlje, Vuk Jeremić i Nikola Poposki. Ministri najavili unapređenje bilateralnih odnosa.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Makedonije, Vuk Jeremić i Nikola Poposki, ocenili su u Beogradu da dve zemlje dele istu viziju evropske budućnosti Balkana i najavili nastavak saradnje, uz nadu da će bilateralni politički odnosi dostići nivo ekonomskih odnosa.

" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Delimo viziju (Zapadnog Balkana u EU) i interesi su nam, u strateškom smislu, podudarni", izjavio je Jeremić na konferenciji za novinare posle razgovora sa Poposkim i poručio da će Srbija i Makedonija nastaviti da tesno sarađuju.

"Nema nikakve dileme da nas više toga spaja nego što nas razdvaja. Postoje otvorena pitanja i neki problemi, koje ćemo rešavati kroz direktan i otvoren pristup, kako to i pristaje prijateljima i susedima", istakao je Jeremić.

Poposki je ocenio da, kada je reč o bilataralnim odnosima, ima oblasti u kojima može da se postigne napredak, kao i onih u kojima je saradnja odlična.

"Smatram da bi veliki uspeh vlada Srbije i Makedonije bio taj da političke odnose dovedemo na nivo ekonomskih odnosa dveju zemalja", rekao je šef makedonske diplomatije.

Govoreći o daljem jačanju saradnje, Poposki je naveo da je uveren da treba iskoristiti impuls regionalne saradnje, posebno sada kada Srbija predsedava Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi i Centralnoevropskom inicijativom.

"Dve zemlje imaju iste ciljeve, da budu deo evropske porodice. Ta vizija je jasna: da vidimo slobodan, demokratski Balkan bez granica. Na takvom Balkanu, svi građani će moći da se identifikuju sa onim što je prioritet i na evropskoj sceni", poručio je Poposki.

Ministri su se složili da Srbija može iskoristiti iskustva Makedonije u procesu evrointegracija, a Poposki je rekao da je uveren da će evropski put Srbije trajati kraće od makedonskog.

Jeremić je rekao da su dve zemlje finalizovale nacrt sporazuma o saradnji po pitanju evropskih integracija i da očekuje da, posle usaglašavanja, bude usvojen i formalni okvir za tu saradnju.

Poposki je današnju zvaničnu posetu Beogradu, prvu otkako je na toj funkciji, počeo sastankom s predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović, a razgovaraće i sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem i predsednikom Odbora za inostrane poslove Dragoljubom Mićunovićem.

Poseta Srbiji je deo turneje šefa makedonske diplomatije po zemljama u regionu. Poposki je proteklih sedmica posetio Bugarsku i Hrvatsku.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić i Poposki dele evropsku viziju (VIDEO)

Izvor: S media, 13.Sep.2011

Makedonija i Srbija dele istu viziju evropske budućnosti Balkana i nadaju se podizanju odnosa na viši nivo, ocenili su zvaničnici Vuk Jeremić i Nikola Poposki. ..Ministri spoljnih poslova Srbije i Makedonije, Vuk Jeremić i Nikola Poposki, ocenili su danas u Beogradu da dve zemlje dele istu viziju...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.