Izvor: eKlinika.rs, 21.Mar.2024, 09:48

Oporavak od moždanog udara je veoma kompleksan, na šta posebno treba obratiti pažnju

Moždani udar može da pogodi svakoga, ali postoje definisani faktori koji povećavaju rizik za to kod osoba koje te faktore poseduju. Dobro je znati da na većinu faktora rizika može da se utiče i da se njihovom korekcijom taj rizik značajno smanjuje.
Faktori rizika za moždani udar Faktore rizika tradicionalno delimo na one koje ne možemo promeniti, kao što su nasleđe, godine života, pol, rasa. Tako je rizik za moždani udar veći kod ljudi starije životne dobi, kod muškaraca u odnosu na žene, kao i kod osoba crne rase. Faktori koji možemo promeniti ili korigovati su razne hronične bolesti kao što su hipertenzija, dijabetes,...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.