Srbi ne mare za reproduktivno zdravlje

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 19.Feb.2011, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi ne mare za reproduktivno zdravlje

BEOGRAD - Skoro polovina ispitanika nikada nije radila analize u vezi sa očuvanjem reproduktivnog zdravlja, kao što su testiranje na hlamidiju, mikoplazmu, kandidu i HP virus, a da analize najčešće rade tek onda kada se problem pojavi, pokazalo je istraživanje Beo-lab laboratorije.

Oko 43 odsto od onih koji su se makar jednom testirali, radili su analize tek kada bi se problem pojavio, navedeno je u saopštenju iz te laboratorije koja je sprovela istraživanje u okviru akcije "Zdrava >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ljubav" organizovane na Dan zaljubljenih, 14. februara.

To istraživanje, sprovedeno sa ciljem da se istakne značaj preventivnih poseta laboratoriji zarad očuvanja reproduktivnog zdravlja, pokazalo je da se najveći broj mladih Beograđana o polno prenosivim bolestima informiše putem interneta (38 odsto), a tek onda od lekara (34 odsto).

Iako se više od polovine ispitanika izjasnilo da analize u vezi sa očuvanjem reproduktivnog zdravlja radi preventivno, a 95 odsto njih zna da dijagnostikovanje bolesti kod jednog partnera podrazumeva lečenje oba, rezultati istraživanja su pokazali da čak 40 odsto ispitanika smatra da su ovakve analize nepotrebne.

Više od trećine njih se plaši testiranja na hlamidiju, mikoplazmu, kandidu ili HP viruse, a jedna petina ispitanika ne želi da preventivno radi analize u vezi sa očuvanjem reproduktivnog zdravlja, jer ih odbija cena ovih testiranja.

Četiri odsto mladih Beograđana tvrdi da nema vremena za analize, navodi se u saopštenju.

Rezultati istraživanja pokazali su da Beograđani analize više obavljaju u privatnim (43 odsto) nego u državnim laboratorijama (39 odsto), kao i to da najveći uticaj na donošenje odluke gde će raditi analize imaju pouzdanost ispitivanja i brzina izdavanja rezultata, ali i preporuka lekara, ljubaznost osoblja i prijatan enterijer.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.