Svilanović: Crna Gora i Srbija obavile najbolji posao

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Nov.2015, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svilanović: Crna Gora i Srbija obavile najbolji posao

Srbija i Crna Gora obavile su najbolji posao na putu procesa evropske integracije, pokazuje analiza Saveta za regionalnu saradnju (RCC), rekao je danas generalni sekretar te organizacije Goran Svilanović.

On je ukazao da je RCC prošle godine napravio istraživenje "Balkan barometar", u kojem su građani regiona jasno rekli da ih najviše brine nezaposlenost.

Nezaposlenost je, prema njegovim rečima, glavni problem, a drugi, kako su istakli građani, je ukupna ekonomska >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << situacija.

"Jasno je šta ljudi očekuju od svojih vlada, a to je isto ono što se nalazi u paketu da bi zemlje ušle u EU. Proces pridruživanja je reformski proces i ključne su njegove komponente i odnosi se na ono što je građanima problem", rekao je Svilanović novinarima u Sarajevu.

On je kazao da je Evropska komisija ove godine predstavila novu vrstu izveštaja o napretku, koja omogućava uporedvijanje zemalja.

"Oni su dosta zanimljivi uporedivi. RC C je napravio isti analizu kako ko stoji na putu evropskih integracija. Na tom putu očigledno su najbolji posao uradili Crna Gora i Srbija", precizirao je Svilanović.

On je rekao da su očekivanaj da će sve zemlje unaprediti svoje reformske napore da se pridruže EU.

Svilanović ističe da se radi o procenu koji će trajati godinama, i da su jedni od najvećih problema regiona vladavina prava i niska stopa rasta.

Kada je reč o izveštajima o napretku, Svilanović je ukazao da EU koristi jezik koji je nekada dosadan, ali kada kažu "blagi napredak", "izvestan napredak" iza toga je snažna poruka.

"Jedna stvar je usvojiti zakon u parlamentu, a drugo šta se primenjuje i kakav je rezultat reformi", podvukao je Svilanović.

On je rekao da građani vide debatu u parlamentu, usvajanje zakona, ali ne vide, a to je najnegativnija ocena i u izveštajima, primenu zakona.

"Očekuje se od vlada da promene odnos prema tome i za to je potrebno jačati nezavisna tela koja će stalno vršiti pritisak na vladu da bi ispunili svoju obavezu", zaključio je Svilanović.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.