Naredne sedmice nacrt sporazuma o vladi izbornog povjerenja?

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Feb.2016, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naredne sedmice nacrt sporazuma o vladi izbornog povjerenja?

Lider parlamentarnih političkih partija nastavljaju sa radom u Skupštini Crne Gore. Na stolu se nalaze praktično četiri prijedloga za rekonstrukciju postojeće Vlade i institucija, a u cilju izgradnje povjerenja u predstojeći izborni proces i prevazilaženje političke krize.

Radna grupa sastavljena od lidera parlamentarnih partija je započela dijalog o prevazilaženju političke krize.

U Skupštini Crne Gore su prisutni premijer Milo Đukanović, šef parlamenta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << Ranko Krivokapić, predstavnici vladajuće koalicije iz manjinskih nacionalnih partija, kao i lideri opozicionih stranaka, osim Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore.

Radna grupa će razgovarati o četiri predloga koja se odnose na rekonstrukciju Vlade i institucija radi prevazilaženja političke krize.

Inicijalni predlog je, podsjetimo, došao od premijera Mila Đukanovića. On podrazumijeva usvajanje posebnog pravnog akta koji će regulisati politički sporazum o saradnji u Vladi radi stvaranja uslova za održavanje parlamentarnih izbora.

Postoje dva modela koja je predložio Đukanović. Prvi je da predstavnici opozicionih stranaka zauzmu ministarska mjesta u resorima unutrašnjih poslova, socijalnog staranja, poljoprivrede, finansija... ali uz uslov da kandidati za ministre budu kompetentni za obavljanje svih obaveza vezanih za proces evroatlantskih integracija.

Drugi model je da kandidati opozicije dobiju poziciju pomoćnika ministara sa dodatnim ovlašćenjima, što bi podrazumijevalo da bez potpisa tog pomoćnika ne može biti odobrena upotreba državnih resursa koji su pod kontrolom ministarstva u kojem radi, a koji bi mogli značiti zloupotrebu i narušavanje regularnosti izbornog procesa.

Prijedlog tri stranke Demos, SDP i Ura podrazumijeva kontrolu korišćenja državnih resursa po dubini, odnosno kontrola državnih institucija za koje opozicija sumnja da su bile najviše zloupotrbljavane tokom dosadašnjih izbornih procesa.

Među petnaest institucija su zavod za zapošljavanje, Investiciono-razvojni fond, Agencija za nacionalnu bezbjednost, penzijski fond, ulazak u poresku i druge uprave. Takođe tražena je i smjena rukovodstva Javnog servisa i promjenu članova Savjeta, koji bi birao novo uredništvo Informativnog programa.

Sa ovim prijedlogom se načelno saglasila i Socijalistička narodna partija koja je naknadno iznijela zahtjev u kojem se navodi da istovremeno sa parlamentarnim izborima treba da bude održan i referendum o pristupanju Crne Gore NATO.

U polaznim osnovama za prevazilaženje socio-ekonomske, institucionalne i političke krize, Socjalistička narodna partija traži da se umjesto političkog sporazuma, usvoji zakon o Vladi, koja bi imala samo jednog potpredsjednika kojeg predlažu stanke koje nijesu glasale za Đukanovićev kabinet.

Četvrti predlog je Pozitivne Crne Gore koja je najavila da će takozvanu mapu puta i vremenski okvir realizacije plana za izlazak iz političke krize.

Lider Pozitivne Darko Pajović je najavio da će tu mapu puta proslijediti premijeru Milu Đukanoviću.

Demokratski front i Demokrate međutim neće u Đukanovićevu Vladu. Aleksa Bečić rekao je da oni neće ometati kolege iz opozicije.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.