Izvor: Radio 021, 11.Apr.2020, 12:43

Zavod za zaštitu prirode: Priroda značajan saveznik u prevazilaženju pandemije

Srbije danas je, povodom obeležavanja nacionalnog Dana zaštite prirode, 11. aprila, ukazao na značaj prirode koja je, ukoliko je očuvana, značajan saveznik u prevazilaženju nastale pandemije korona virusa i očuvanju zdravlja.

Poštovanje i sprovođenje mera Vlade Srbije, kako zdravstveno-higijenskih, tako i socijalnog distanciranja, značajno je kako bi odgovarajući procesi u prirodi svojim delovanjem i stabilnošću onemogućili širenje korona virusa, istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je Zavod u saopštenju.

Zavod je pozvao prosvetne radnike da za potrebe nastave na daljinu, kao i sve zainteresovane građane da koriste saznanja i informacije o prirodi Srbije, koje je Zavod uobličio u formi filmova i video prezentacija za realizaciju tema iz predmeta: biologija, geografija, svet oko nas i čuvari prirode.

Stanovnici prirode koji se nisu mogli videti u pojedinim urbanim zonama, usled smanjenja kretanja ljudi, ponovo se vraćaju na nekadašnja staništa, naveo je Zavod i dodao da je u Srbiji mala verovatnoća da će u gradove ući krupni sisari poput jelena, medveda, vukova, s tim da mogu biti uočljivije životinje koje su, inače, redovni stanovnici gradova.

Životinje koje žive na periferiji gradova, kao što su lisica ili šakal, mogu zaći dublje u urbane zone gradova u potrazi za hranom, ukazao je Zavod, dodavši da se u gradovima mogu videti i orao belorepan, mali vranac, vetruška.

Zavod je istakao da je sada životinjama u zoološkim vrtovima, prihvatilištima, javnim akvarijumima i tropikarijumima i drugim ustanovama koje nemaju dovoljno sredstava za ishranu i preživljavanje životinja, potrebna pomoć ljudi.

Jedan od objekata kojem je potrebna ovakva vrsta pomoći je i Javni akvarijum i tropikarijum u Beogradu, u kome se trenutno nalazi preko 3.000 jedinki divljih vrsta riba, gmizavaca i drugih životinja, kao i Udruženje "Zooplanet" iz Niša.

Za Dan zaštite prirode u Srbiji odabran je 11. april zato što je toga dana 1949. godine prvi put ustanovljen status jednog područja kao zaštićenog prirodnog dobra, a to su vodopadi u okviru Spomenika prirode "Velika i Mala Ripaljka" na teritoriji opštine Sokobanja.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.