Zaštitnik gradjana: Žene u Srbiji nisu u punoj meri ravnopravne

Izvor: Beta, 08.Mar.2021, 16:46

Zaštitnik gradjana: Žene u Srbiji nisu u punoj meri ravnopravne

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić ocenio je danas da "i pored napora države na unapredjenju njihovih prava", žene i devojčice u Srbiji nisu u punoj meri ravnopravne.Ombudsman je povodom 8. marta, Medjunarodnog dana žena ocenio da se žene u Srbiji "veoma često" suočavaju sa nasiljem i uvredama u porodici, partnerskim odnosima, na radnom mestu i u javnom prostoru.Dodao je da zbog "učestalih povreda prava i dostojanstva žena" tokom pandemije korona virusa, država mora raditi na jačanju njihovog ekonomskog i socijalnog položaja.To se posebno odnosi na žene koje su doživele nasilje, starije žene, žene s invaliditetom, samohrane majke, migrantkinje, izbeglice i interno raseljene žene, žene drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta, Romkinje, kao i žene u selima.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Povodom Međunarodnog praznika žena: Mozzart podržao "Udružene žene"

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Mar.2021

Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, kompanija Mozzart ugostila je predstavnice Fondacije "Udružene žene". Ova nevladina organizacija bavi se unapređenjem društvenog položaja žene i njenog prava na život bez nasilja u porodici i javnom životu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.