Izvor: Luftika.rs, 09.Maj.2020, 20:40

Za letovanje ćemo izdvojiti i 1000 evra više: Testovi na koronu i u polasku i u dolasku

Oni koji planiraju da letuju na moru ove godine, trebalo bi da se pripreme na nenadane i velike dodatne troškove.
Radi se o tome da ćemo prilikom ulaska u drugu zemlju morati da dokazujemo da nismo zaraženi, a isto to nas čeka i po povratku u Srbiju. Dakle, testiraćemo se dva puta – jednom u Srbiji, drugi put u zemlji u kojoj letujemo.
Ko krene na more, pre polaska na put moraće da uradi test na koronavirus koji košta 6.000 dinara, ali kada bude trebalo da se vrati u Srbiju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << moraće da uradi taj test u inostranstvu. A cena korona testa u inostranstvu može da dostigne i 300 evra po osobi.
– Ko želi da izađe iz zemlje, moći će da se testira u Srbiji i dobije potvrdu da je negativan na koronavirus – potvrdio je ovih dana ministar zdravlja Zlatibor Lončar, uz napomenu da testiranje “po zahtevu” neće biti besplatno.
Član Kriznog štaba dr Branimir Nestorović naveo je da bi cena testa trebalo da bude oko 6.000 dinara.
To znači da bi četvoročlana porodica, koja se uputila na letovanje u inostranstvo, uz cenu aranžmana morala da izdvoji i dodatnih 200 evra da bi videla more u ovoj sezoni.
Problem je u tome što ta ista porodica jednom mora i da se vrati sa odmora, a tada će se suočiti sa pravim finansijskim udarom na kućni budžet.
O čemu se radi?
Premijerka Ana Brnabić već je objasnila da će građanima Srbije za ulazak u zemlju biti dovoljan negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.
To podrazumeva da naša zamišljena porodica PCR test neće raditi kod kuće, u Srbiji, već tri dana pre nego što se vrate – odnosno tamo gde su bili na letovanju.
Ako odu u Hrvatsku, neka obrate pažnju na pisanje medija da će u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ovaj test koštati 200 evra, što znači da bi ceh u našoj hipotetičkoj situaciji dostigao čak 800 evra – ukupno 1.000 za odlazak i povratak. Možda naša porodica ipak razmisli o karantinu ili letovanju kod kuće.
Ranije se spekulisalo da bi cena dobrovoljnog testa u Grčkoj mogla da košta od 120 do čak 300 evra, što odgovara rasponu cena celog jednog letovanja u toj zemlji, i to po osobi.
Četvoročlana porodica bi, dakle, mogla da plati od 480 do čak 1200 evra testiranje u Grčkoj, kako bi po povratku u Srbiju mogla da nastavi sa uobičajenim aktivnostima, umesto da sedi u izolaciji u kući 14 dana.
Još se čeka na “cenovnik testiranja” u Crnoj Gori, koja razmatra da letnju sezonu otvori najranije u regionu, a možda već oko 18. maja.
Kada se uzme u obzir koliko bi koštao povratak sa letovanja može se reći da će ove godine Srbija sasvim sigurno biti hit destinacija za odmor.
Treba napomenuti i da je ove troškove moguće smanjiti i to tako što se nećete testirati po povratku, ali u tom slučaju vas čeka obavezan karantninski period od 14 dana. U toj situaciji zaposleni bi morali iskoristiti celokupan godišnji odmor, a pitanje je da li bi on bio dovoljan.
Izvor: Nova.rs
Bar 150 evra ćemo mesečno trošiti na zaštitu od korone

Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.