Evropa jača mere u borbi protiv korona virusa: U Nemačkoj obolelo još 4.325 osoba, u Ukrajini 4.766

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2020, 01:01

Evropa jača mere u borbi protiv korona virusa: U Nemačkoj obolelo još 4.325 osoba, u Ukrajini 4.766

Evropa, suočena s drugim talasom epidemije, u nedelju je prešla prag od 250.000 umrlih od korona virusa, a sa više od 8.000 umrlih za nedelju dana, beleži najteži nedeljni bilans od sredine maja.

Brojne evropske zemlje pokušavaju da se zaštite uvođenjem jačih zaštitnih mera.

Tokom vikenda je u Francuskoj zabeležen rekordan broj obolelih od kovida-19, a zbog povećanja broja obolelih od subote >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je uveden policijski čas od 21 do 6 sati ujutru koji će trajati bar mesec dana, prenosi BBC i dodaje da onaj ko ga prekrši mora da ima validan razlog za to ili da plati kaznu od 135 evra.

Od ponedeljka svi barovi i restorani u Belgiji su zatvoreni na četiri nedelje, a na snazi je i policijski čas od ponoći do pet sati ujutru.

Takođe, uvedena je zabrana prodaje alkohola posle 20 sati.

U Švajcarskoj je uvedeno obavezno nošenje maski na svim zatvorenim mestima, kao i zabrana okupljanja više od 15 osoba na jednom mestu.

U Češkoj još nije odlučeno da li je potreban karantin, a ta zemlja je trenutno prva po broju oboljevanja u Evropi.

U Irskoj će danas biti predstavljene nove mere, a pretpostavlja se da će biti zatvorene ne-esencijalne prodavnice i kompanije.

U Nemačkoj od kovida-19 obolelo još 4.325 osoba

U Nemačkoj je od korona virusa obolelo još 4.325 osoba, saopštio je danas Institut za infektivne bolesti Robert Koh.

U poslednja 24 sata preminulo je 12 osoba, čime je ukupan broj preminulih porastao na 9.789, prenosi Rojters.

Od početka pandemije u Nemackoj je obolelo 366.299 osoba.

Ukrajina: Virus aktivan - 4.766 novih slučajeva u 24 sata

U poslednja 24 sata u Ukrajini je evidentirano 4.766 novih slučajeva kovida-19, pa ukupan broj do sada potvrđenih slučajeva iznosi 303.638, a preminulih 5.673.

TAS izveštava da je u subotu evidentiran rekordan broj novozaraženih - 6.410.

Vlada je zato donela odluku da produži mere vanrednog stanja do kraja ove godine.

Konte: Italija ograničava rad kafića i restorana

Italijanski premijer Đuzepe Konte objavio je da će zbog pogoršanja epidemiološke situacije biti ograničeno radno vreme kafića i restorana, dok će gradonačelnici dobiti ovlašćenja da zatvaraju trgove i javna mesta posle 21 sat.

On je u obraćanju naciji u nedelju uveče pojasnio da će ugostiteljski objekti morati posle 18 sati da ograniče rad samo na usluge za stolom, da im se radno vreme ograničava na ponoć, zabranjeni su lokalni festivali, a teretane i javni bazeni za sada ostaju otvoreni, mada Konte nije isključio mogućnost da se i oni za koju nedelju zatvore, prenosi AP.

Konte je dodao i da na snazi ostaju preventivne mere - nošenje maski, održavanje distance i higijena ruku, prenosi BBC .

Prema njegovim rečima, i u školama će doći do promena koje će pogoditi starije učenike budući da se uvodi popodnevna smena, a podstiče se i online učenje.

"Moramo obratiti pažnju tamo gde nam je gard pao - na rođake i prijatelje. U tim situacijama potreban je maksimum predostrožnosti", rekao je Konte koji je prilikom obraćnja naciji nosio masku.

On je kazao i da se mere uvode kako bi se izbeglo uvođenje karantina koji bi mogao da ugrozi ekonomiju zemlje.

U nedelju je u Italiji potvrđeno novih 11.705 slučajeva korona virusa, što je najviše od početka pandemije-

Do sada u toj zemlji je obolelo ukupno 414.000 osoba, dok je 36.500 preminulo, čime je po smrtnosti od virusa Italija na drugom mestu, odmah iza Velike Britanije.

Poljska: Nacionalni stadion postaje privremena bolnica

Poljska planira da otvori privremenu kovid bolnicu na nacionalnom stadionu zbog povećanja broja obolelih pod virusa kovid-19, izjavio je danas portparol poljske vlade Pjotr Muler.

On je kazao da će konferencijske sobe na stadionu biti pretvorene u bolnicu sa oko 500 kreveta, prenosi Rojters.

Kako se navodi, zbog povećanja broja obolelih, zdravstveni sistem Pokljske je preopterećen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VLADA SLOVENIJE ZVANIČNO PROGLASILA EPIDEMIJU KORONA VIRUSA: Trajaće 30 dana, u zemlji će primenjivati iste mere kao i do sada

Izvor: Kurir, 19.Okt.2020

Vlada Slovenije zvanično je u nedelju uveče proglasila epidemiju korona virusa za celu zemlju, koja će trajati 30 dana, počevši od danas.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.