19. oktobar  2020. 00.51  →  20.46 | Izvor: Tanjug

Evropa jača mere u borbi protiv korone: U Rusiji oboren rekord-15.982 novoobolela, u Nemačkoj 4.325 nova slučaja

LJUBLJANA, BERLIN, RIM, LONDON, SOFIJA, BELFAST, CIRIH -

Evropa, suočena s drugim talasom epidemije, u nedelju je prešla prag od 250.000 umrlih od korona virusa, a sa više od 8.000 umrlih za nedelju dana, beleži najteži nedeljni bilans od sredine maja.

Brojne evropske zemlje pokušavaju da se zaštite uvođenjem jačih zaštitnih mera.

češka,, korona

Tokom vikenda je u Francuskoj zabeležen rekordan broj obolelih od kovida-19, a zbog povećanja broja obolelih od subote je uveden policijski čas od 21 do 6 sati ujutru koji će trajati bar mesec dana, prenosi BBC i dodaje da onaj ko ga prekrši mora da ima validan razlog za to ili da plati kaznu od 135 evra.

Od ponedeljka svi barovi i restorani u Belgiji su zatvoreni na četiri nedelje, a na snazi je i policijski čas od ponoći do pet sati ujutru.

Takođe, uvedena je zabrana prodaje alkohola posle 20 sati.

U Švajcarskoj je uvedeno obavezno nošenje maski na svim zatvorenim mestima, kao i zabrana okupljanja više od 15 osoba na jednom mestu.

U Češkoj još nije odlučeno da li je potreban karantin, a ta zemlja je trenutno prva po broju oboljevanja u Evropi.

U Irskoj će danas biti predstavljene nove mere, a pretpostavlja se da će biti zatvorene ne-esencijalne prodavnice i kompanije.

U Nemačkoj od kovida-19 obolelo još 4.325 osoba

U Nemačkoj je od korona virusa obolelo još 4.325 osoba, saopštio je danas Institut za infektivne bolesti Robert Koh.

U poslednja 24 sata preminulo je 12 osoba, čime je ukupan broj preminulih porastao na 9.789, prenosi Rojters.

Od početka pandemije u Nemackoj je obolelo 366.299 osoba.

Ukrajina: Virus aktivan - 4.766 novih slučajeva u 24 sata

U poslednja 24 sata u Ukrajini je evidentirano 4.766 novih slučajeva kovida-19, pa ukupan broj do sada potvrđenih slučajeva iznosi 303.638, a preminulih 5.673.

TAS izveštava da je u subotu evidentiran rekordan broj novozaraženih - 6.410.

Vlada je zato donela odluku da produži mere vanrednog stanja do kraja ove godine.

Konte: Italija ograničava rad kafića i restorana

Italijanski premijer Đuzepe Konte objavio je da će zbog pogoršanja epidemiološke situacije biti ograničeno radno vreme kafića i restorana, dok će gradonačelnici dobiti ovlašćenja da zatvaraju trgove i javna mesta posle 21 sat.

On je u obraćanju naciji u nedelju uveče pojasnio da će ugostiteljski objekti morati posle 18 sati da ograniče rad samo na usluge za stolom, da im se radno vreme ograničava na ponoć, zabranjeni su lokalni festivali, a teretane i javni bazeni za sada ostaju otvoreni, mada Konte nije isključio mogućnost da se i oni za koju nedelju zatvore, prenosi AP.

Konte je dodao i da na snazi ostaju preventivne mere - nošenje maski, održavanje distance i higijena ruku, prenosi BBC .

Prema njegovim rečima, i u školama će doći do promena koje će pogoditi starije učenike budući da se uvodi popodnevna smena, a podstiče se i online učenje.

"Moramo obratiti pažnju tamo gde nam je gard pao - na rođake i prijatelje. U tim situacijama potreban je maksimum predostrožnosti", rekao je Konte koji je prilikom obraćnja naciji nosio masku.

On je kazao i da se mere uvode kako bi se izbeglo uvođenje karantina koji bi mogao da ugrozi ekonomiju zemlje.

U nedelju je u Italiji potvrđeno novih 11.705 slučajeva korona virusa, što je najviše od početka pandemije-

Do sada u toj zemlji je obolelo ukupno 414.000 osoba, dok je 36.500 preminulo, čime je po smrtnosti od virusa Italija na drugom mestu, odmah iza Velike Britanije.

Poljska: Nacionalni stadion postaje privremena bolnica

Poljska planira da otvori privremenu kovid bolnicu na nacionalnom stadionu zbog povećanja broja obolelih pod virusa kovid-19, izjavio je danas portparol poljske vlade Pjotr Muler.

On je kazao da će konferencijske sobe na stadionu biti pretvorene u bolnicu sa oko 500 kreveta, prenosi Rojters.

Kako se navodi, zbog povećanja broja obolelih, zdravstveni sistem Poljske je preopterećen.

Velika Britanija: Strože mere za Vels i Mančester

U narednim danima će oko šest miliona Britanaca iz Velsa i Mančestera biti pod strožim antiepidemijskim merama zbog svakodnevnih povećanja broja obolelih od kovida-19.

london,, velika, britanija,, korona

Belfast: Putnica kašljala na putnike i vikala im da umru

Nesvakidašnji incident dogodio se u avionu koji je išao od Belfasta do Edinburga, kada je putnica iz čista mira počela da viče na ostale putnike, govoreći im da će da umru, a usput je i namerno kašljala na njih, preneo je danas Dejli mejl.

Žena je izbačena iz aviona u nedelju posle skandala koji je napravila, a problemi su počeli kada su joj članovi posade rekli da stavi masku zbog korona virusa.

Incident je zabeležen kamerom, gde se vidi i čuje kako psuje i viče "umrite".

"Živite život. Svi će umreti jednog dana, znate li to? Svako umire. Da li je reč o koroni ili ne, ali jasno je da je samo smrt siguran posao", vikala je svom silinom, prenosi Dejli mejl.

Jedan od članova putnika je potom pobesneo i rekao joj da napusti avion, što ju je još više naljutilo, čuje se na snimku.

"Nadam se da ćes umreti, kopile jedno, nadam se da ćes umreti", vikala je i počela da kašlje na putnike.

Portparol kompanije IziDžet je potvrdio da je došlo do incidenta u njihovom avionu.

"Tačno je da je policija morala da interveniše na letu od Belfasta do Edinburga kada se putnica ponašala vrlo neprijatno. Prema pravilima EASA (Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja), svi putnici sada moraju da pokriju lice maskama tokom ukrcavanja, iskrcavanja i leta, osim kada jedu ili piju. Ovakvo ponašanje se ne može tolerisati", rekao je portparol.

U poslednja 24 sata u Velikoj Britaniji su evidentirana čak 16.982 nova slučaja zaražavanja korona virusom, saopšteno je iz britanske vlade.

Rojters izveštava da bi nove, pooštrene mere mogle biti uvedene u narednim danima u jeku javnih nesuglasica na relaciji između Endija Brnama, gradonačelnika Mančestera, 3. po veličini britanskog grada i britanskog premijera Borisa Džonsona.

Brnam je optužio Džonsona da pokušava da žrtvuje sever Engleske kako bi sačuvao radna mesta građanima koji žive na jugu.

U međuvremenu, britanski ministar za lokalnu samoupravu Robert Dženrik izjavio je da se naziru obrisi sporazuma sa zvaničnicima lokalnih samouprava, dok je britanski premijer najavio da će vanredne, pooštrene mere biti nametnute i bez saglasnosti lokalnih samouprava, preneo je Rojters.

Velški premijer Velsa Mark Drejkford najavio je i dodatne restrikcije za građane Velsa jer će se "virus širiti brže tokom jesenjih i zimskih meseci".

Vels uvodi dvonedeljni karantin posle 18.00

Premijer Velsa Mark Drejkford je saopštio da će biti uveden privremeni karantin u ovoj britanskoj pokrajini, preneo je Gardijan.

Velška vlada veruje da će dvonedeljni karantin koji počinje u petak od 18 časova biti dovoljan da se epidemija korona virusa stavi pod kontrolu.

U Velsu je pod lokalnim restriktivnim merama već 2,3 miliona ljudi.

Laburistička vlada je takođe uvela zabranu putovanja iz pojedinih mesta u ostale delove Velike Britanije.

Čelnici vlade veruju da neće biti potrebno da se ide iznad ovih mera, a mediji pišu da će karantnin doneti predah ministarstvu zdravlja Velsa, pred zimu.

U Mađarskoj od kovida-19 obolelo još 1.478 osoba

U Mađarskoj je broj novoobolelih od korona virusa porastao za 1.478, dok je preminula 31 osoba, objavljeno je danas na sajtu mađarske vlade.

Trenutno je aktivno 32.283 slučajeva, od kojih je 1.896 na bolničkom lečenju, a 179 na respiratorima, prenosi MTI.

Od početka pandemije u Mađarskoj je obolelo 47.768, preminulo 1.173 osoba, dok se oporavilo 14.312 pacijenata.

Najviše zaraženih je u Budimpešti.

U Bugarskoj veliki porast broja pozitivno testiranih

Vlasti u Bugarskoj su potvrdile da je u poslednja 24 sata otkriveno 395 novih pozitivnih slučajeva kovida-19 na ukupno 1.581 sprovedenom testu, čime se broj novozaraženih u odnosu na broj testiranih skoro dvostruko povećao u poređenju sa prethodnim danom, sa 13,1 odsto na čak 24,98 odsto.

Od početka pandemije u Bugarskoj je potvrđeno ukupno 29.503 slučaja kovida-19, oporavilo se 16.943, aktivnih slučajeva trenutno ima 11.574, a bitku sa virusom izgubilo je ukupno 986 ljudi, prenosi bugarska agencija BTI.

U Rusiji opet oboren rekord-15.982 novoobolela

U Rusiji je potvrđeno novih 15.982 slučajeva korona virusa, što je najviše do sada od početka pandemije, saopštio je danas ruski centar za borbu protiv bolesti.

U poslednja 24 sata preminulo je 179 osoba, čime je ukupan broj preminulih porastao na 24.366, prenosi TAS.

Najviše i preminulih i obolelih je u moskovskom regionu. Od početka pandemije u Rusiji je od kovida-19 obolelo milion i 415.316 osoba, dok je preminulo 24.366 pacijenata.

U Slovačkoj 860 novoobolelih, duplo manje testiranih

U Slovačkoj je potvrđeno 860 novih slučajeva korona virusa, ali je u odnosu na prethodni dan obavljeno dvostruko manje testova, objavio je danas nacionalni Centar za informisanje o zdravstvu.

U poslednja 24 sata preminule su četiri osobe, ukupno 92 od početka pandemije, prenosi Tasr.

Na bolničkom lečenju nalaze se 532 osobe obolele od kovida-19, od čega je 21 osoba na odeljenju intenzivne nege, a 51 na respiratorima.

Od početka pandemije, od virusa je obolelo 30.695 osoba, a testirano je 622.032.

U Austriji 1.121 novooboleli, 11 umrlih

U Austriji je u poslednja 24 sata registrovan 1.121 novi slučaj zaraze korona virusom, a u istom periodu broj umrlih porastao je za 11.

Austrija već duže vreme ima brojke iznad 1.000, pa čak i 1.500, a vikendom se testira manje.

Tokom protekla 24 sata testirano je 14.550 osoba, što je za 3.292 manje nego prethodnog dana, a za skoro 10.000 manje nego radnim danima.

I ovaj put prednjači Beč sa 266 novozaraženih, a slede Donja Austrija sa 176, Gornja Austrija sa 174, Štajerska sa 159, Salcburg sa 135, Tirol sa 100, dok su ostale pokrajine dvocifrene.

Trenutno u Austriji ima 15.501 aktivno oboleli, od kojih je 799 hospitalizovano, za 57 više, a na intenzivnoj nezi je 145 pacijenata, deset više nego juče.

Ukupan broj osoba koje su umrle od ili sa zarazom korona virusom porastao je na 904.

Od početka epidemije u Austriji, od kraja februara, broj pozitivno testiranih na korona virus porastao je na 66.314, a izlečenih na 50.359.

U Švajcarskoj i Lihtenštajnu 8.737 novoobolelih za vikend

Broj zaraženih korona virusom u Švajcarskoj tokom proteklog vikenda porastao je za 8.737, objavljeno je na bag.admin.ch , zvaničnom sajtu agencije za javno zdravlje te zemlje.

U istom periodu preminulo je 14 osoba.

Prema podacima agencije, ukupno je potvrđeno 83.159 pozitivnih slučajeva kovida-19, a preminulo je 1.837 osoba u Švajcarskoj i susednom Lihtenštajnu.

Švajcarska je najavila strože mere u nedelju kako bi se izborila sa drugim talasom epidemije, koje uključuju i obavezno nošenje maske i zabranu okupljanja većeg broja ljudi u javnosti.

Brisel blizu ”korona cunamija”

Belgija poslednjih dana beleži preko 10.000 novoinficiranih korona virusom na dnevnom nivou. Dnevni prosek broja preminulih je premašio 30, a najveća žarišta kovid-19 su i dalje Brisel i Valonija.

Belgijski ministar zdravlja Frank Vanderbruk upozorio je da se Brisel i Valonija ”približavaju cunamiju”.

 To će biti situacija u kojoj više nećemo moći da imamo kontrolu nad onim što se događa. Brisel i Valonija su opasno blizu takve situacije”, kaže Vanderbruk.

Dodao je da je situacija u Briselu i Valoniji najgora u Belgiji, a samim tim i ”najgora u celoj Evropi”.

U Belgiji je od ponoći na snagu stupio i policijski čas, a u početnih mesec dana zatvoreni su svi kafići i restorani u zemlji.

Rad od kuće je postao obavezan svuda gde je to moguće, a dozvoljeni su bliski kontakti samo sa jednom osobom van domaćinstva.

Vodeći belgijski virusolog i poprtaprol Kriznog centra Steven van Guht objašnjava da virus koji trenutno cirkuliše Belgijom ”nije potentniji od onoga sa početka pandemije”, ali da su hladnije vremenske prilike naterale ljude da više borave u zatvorenim prostorijama gde se virus brže širi.

Rumunija: Broj zaraženih uvećan za 2.466, preminulo 59 ljudi

U Rumuniji je u poslednja 24 sata broj zaraženih korona virusom povećan za 2.466, na 182.854, dok je od posledica kovid-19 do sada preminulo 5.931 ljudi, od kojih 59 od poslednjeg preseka.

U toku prethodna 24 sata u Rumuniji je sprovedeno 8.040 testova na korona virus, a od početka pandemije 2.860.226.

U Rumuniji obavezno nošenje maski u otvorenom prostoru

U Bukureštu, prestonici Rumunije, od utorka su zatvorene škole, restorani i pozorišta, a obavezno nošenje zaštitnih maski prošireno je na sve otvorene prostore u gradu zbog porasta stope zaraženosti korona virusom.

Portparol odbora za vanredne situacije Bukurešta rekao je da će se mere ponovo procenjivati nakon 14 dana, prenosi Rojters.

Broj zaraženih korona virusom na dnevnom nivou rastao je za oko 4.000 tokom protekle nedelje, a ukupan broj zaraženih danas je dostigao 182.854, saopštila je vlada te zemlje.

Od vikenda, kumulativna stopa zaraženosti u Bukureštu premašila je tri slučaja na 1.000 stanovnika tokom perioda od dve nedelje.

Rumunski predsednik Klaus Johanis u martu je naredio da se uvedu striktne mere karantina, a iako su restriktivne mere ublažene, od 15. maja je obavezno nošenje zaštitnih maski u javnom prevozu, mestima u zatvorenom, kao i u otvorenim prostorima gde se prave gužve, poput pijaca i autobuskih stanica.

Vlada je ponovo, posle šest meseci, otvorila škole za 2,8 miliona dece sredinom septembra, a u njima je obavezno nošenje zaštitnih maski.

Od početka pandemije, 5.931 osoba je preminula od posledica korona virusa u Rumuniji, dok se 132.082 ljudi oporavilo od ove infekcije.

Od kovid-19 do sada je izlečeno 132.082 ljudi, prenosi Ađerpres.

Na bolničkom lečenju trenutno se nalazi 10.296 pacijenata, a na odeljenja intenzivne nege smešteno je 757 obolelih.

Pripadnici organa reda Rumunije su u prethodna 24 sata napisali 7.084 kazni zbog nepoštovanja mera propisanih u cilju zaštite od virusa, dodaje Ađerpres.

Portugalija: Broj zaraženih od korone prešao 100.000

Broj zaraženih od korona virusa u Portugaliji prešao je danas 100.000, sa gotovo 2.000 novozaraženih registrovanih u proteklih 24 časa.

U Portugaliji je registrovano relativno malo slučajeva korona virusa - 101.860 i 2.198 smrtnih slučajeva, preneo je Rojters.

Međutim, kao i u većini evropskih država, broj novozaraženih je počeo ponovo da raste. Prošlog petka u ovoj zemlji je zabeležen rekord od 2.608 novih slučajeva kovid-19 od početka epidemije.

Zbog toga je sada broj ljudi koji mogu da se okupljaju smanjen na pet osoba, na venčanjima može da prisustvuje do 50 osoba, a univerzitetske zabave su zabranjene. Vlasti su više puta saopštavale da bi bilo nepodnošljivo da se ekonomija zemlje ponovo ugasi.

Portugalski premijer Antonio Kosta upozorio je prošle nedelje da se vlada ne plaši uvođenja novih ograničenja ako širenje korona virusa ne bude usporeno.

Španija: Tokom vikenda 37.889 novih slučajeva, 217 umrlo

Broj novih slučajeva korona virusa u Španiji povećao se tokom vikenda za 37.889, čime je ukupan broj u celoj zemlji od početka pandemije porastao na blizu milion - 974.449, pokazali su danas podaci ministarstva zdravlja.

Preminulo je još 217 ljudi, pa sada ukupan broj smrtnih ishoda kovid-19 iznosi 33.992, navodi ministarstvo, javlja Rojters.

Poslednjih nedelja Španija je često prijavljivala više od 12.000 slučajeva dnevno, nakon što je sredinom septembra postigla rekord od više od 16.000.

Francuska: 13.243 nova slučaja, preminulo 146 osoba

Francuske zdravstvene vlasti prijavile su danas 13.243 nova slučaja zaraze korona virusom u protekla 24 sata, što je nagli pad sa 32.427 od subote i 29.837 koliko je registrovano juče.

Rojters navodi da današnja brojka ima tendenciju pada, jer se nedeljom sprovodi manje testova, a da je sedmodnevni pokretni prosek novih infekcija, koji u proseku izdvaja nedeljne podatke o nepravilnostima, drugi put zaredom preko rekordnih 23.000.

Broj ljudi u Francuskoj koji su umrli od posledica kovid-19 porastao je za 146, na 33.623, naspram 85 u nedelju. Kumulativni broj slučajeva sada iznosi 910.277, a ova zemlja je postala osma u svetu koja ima više od 900.000 slučajeva.

Francuske zdravstvene vlasti saopštile su prethodno da je broj ljudi pacijenata u jedinicama za intenzivnu negu zbog kovid-19 danas prešao 2.000, prvi put od 17. maja, a obnovljeni pritisak na bolnički sistem nije pokazao znake popuštanja, uprkos delimičnom policijskom času koji je uveden od subote.

Broj ljudi hospitalizovanih zbog ove bolesti prvi put je prešao 11.000 od 12. juna, javlja Rojters.

Francuska prijavljuje porast novih slučajeva kovid-19 od početka septembra, što je navelo vladu da devet gradova, uključujući Pariz, stavi pod početni četvoronedeljni policijski čas koji traje od 21.00 do 06.00 časova.

U Grčkoj 438 novozaraženih, preminulo 11 osoba

U Grčkoj je danas registrovano 438 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a od posledica infekcije preminulo je 11 osoba.

Nacionalna organizacija za javno zdravlje saopštila je da je do sada u Grčkoj ukupno zabeleženo 25.802 slučaja korona virusa, od kojih se za 3.560 veruje da su povezani sa putovanjima u inostranstvo.

Ukupno je do sada preminulo 520 ljudi, od kojih je 197 žena. Prosečna starost preminulih je 79 godina.

Na respiratorima se nalazi 85 pacijenata, prenosi ANA.

Tagovi