Izvor: Radio 021, 03.Apr.2020, 22:40

Više od 90 zemalja traži pomoć MMF-a, mnogo je gore nego globalna finansijska kriza

Više od 90 zemalja zatražilo je od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) vanrednu finansijsku pomoć zbog pandemije virusa korona koja je dovela do ekonomske krize bez presedana, rekla je u petak šefica MMF-a Kristalina Georgijeva.

"Nikada u istoriji MMF-a nismo svedočili zaustavljanju svetske ekonomije", rekla je Georgijeva na online konferenciji za medije, zajedničkom sa Svetskom zdravstvenom organizacijom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << (SZO).

"Sada smo u recesiji. Mnogo je gore nego globalna finansijska kriza" pre desetak godina, dodala je.

Georgijeva je rekla da su najteže pogođene ekonomije u razvoju i rastuće ekonomije te da su izgubile gotovo 90 milijardi dolara.

MMF posebno zabrinjava mogućnost da se nedavni ekonomski rast afričkih zemalja preokrene.

Georgijeva je najavila da će MMF iskoristiti svoje rezerve za vanredna stanja od bilion dolara kako bi pomogao pogođenim ekonomijama, uključujući afričke zemlje koje bi inače morale da biraju između borbe protiv novog koronavirusa i toga da nahrane svoje stanovništvo.

Šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus pozvao je zemlje da suspenduju naplatu medicinskih usluga i osiguraju besplatno testiranje i zdravstveno osiguranje za slučajeve Kovida-19.

"Ako ljudi odgađaju ili odustanu jer to ne mogu priuštiti, ne štete samo sebi nego otežavaju kontrolu nad pandemijom i dovode društvo u opasnost", rekao je.

Lider SZO izvestio je da su zemlje donatori već obećale ili uplatile gotovo 690 miliona dolara za SZO plan odgovora na Kovid-19, što je više od zatraženih 675 miliona dolara.

Broj slučajeva zaraze koronavirusom u svetu ove je nedelje prešao milion, a umrlo je više od 50.000 obolelih.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VIŠE OD 90 ZEMALJA TRAŽI POMOĆ OD MMF "Ekonomska kriza bez presedana"

Izvor: Blic, 04.Apr.2020, 09:36

Više od 90 zemalja zatražilo je od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) vanrednu finansijsku pomoć zbog pandemije virusa korona koja je dovela do ekonomske krize bez presedana, rekla je u petak čelnica MMF-a Kristalina Georgijeva.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.