Izvor: Radio 021, 20.Jul.2020, 16:33

VIDEO: Vakcina protiv virusa korona koja se razvija na Oksfordu pokazala dobre rezultate

Tim istraživača sa Univerziteta Oksford dobio je nove, ohrabrujuće informacije o bezbednosti i efikasnosti vakcine protiv virusa korona, na kojoj rade neko vreme i koja je u fazi testiranja.

Kako su danas objavili istraživači u naučnom časopisu The Lancet, u ovom trenutku nema nikakvih faktora koji izazivaju zabrinutost zbog neželjenih posledica vakcine na organizam - štaviše, vakcina izaziva jak imuni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << odgovor, koji se od nje i traži.

Naime, vakcina izaziva reakciju imunog sistema u roku od 14 dana od dana vakcinacije, što je period u okviru kog bela krvna zrnca dobijaju signal da napadnu ćelije zaražene SARS-CoV-2.

Antitela se stvaraju u roku od 28 dana i njihova uloga je da neutrališu virus, navodi se u zvaničnom saopštenju Univerziteta.

Tokom studije, učesnici istraživanja koji su dobili vakcinu - njih ukupno 1.077, stvorili su antitela koja su se pokazala kao aktivna, naročito nakon dobijanja takozvane "buster" doze.

"Videli smo najjači imuni odgovor kod 10 pacijenata koji su dobili dve doze vakcine, što nam je indikator da bi to bila dobra strategija u primeni vakcine", rekao je profesor Endru Polard, glavni naučnik na razvoju vakcine protiv virusa korona na Oksfordu.

Oksford na razvoju vakcine radi sa globalnom farmaceutskom kompanijom i distributerom AstraZeneca, čiji zadatak bi, u slučaju uspeha testiranja, mogla da bude distribucija vakcine. U ovaj naučni poduhvat uključeni su i saradnici iz drugih delova sveta.

Sledi treća faza testiranja ove vakcine, koja treba da dokaže punu efikasnost u sprečavanju virusa, najavljuje se na sajtu Univerziteta Oksford.

Nuspojave?

Oko 70 odsto učesnika u testiranju osećali su nuspojave u vidu glavobolje i mučnine. Međutim, pokazalo se da je za suzbijanje ovih problema dovoljan paracetamol i da drugih nuspojava i briga nema, što obećava da će vakcina biti bezbedna.



Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.