Ukoliko 24/7 opterećujete svoj UM mislima o KORONA VIRUSU pod rizikom ste da razvijete OVAJ TIP BOLESTI

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Maj.2020, 20:37

Ukoliko 24/7 opterećujete svoj UM mislima o KORONA VIRUSU pod rizikom ste da razvijete OVAJ TIP BOLESTI

Opsesija dovodi do ozbiljnih psihičkih problema

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu "Mozak, ponašanje i imunitet" navodi se da opsednutost korona virusom može da dovede do niza mentalnih problema.

Pojavom korona virusa došlo je do "eksplozije" informacija u medijima.

Nesigurna priroda pandemije dovodi do stalnih novosti koje utiču na svakodnevni život i često izazivaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << anksioznost. Autor studije Šerman A. Li želeo je da istraži obrasce razmišljanja koji se odnose na kovid 19 i da utvrdi kad ti obrasci postaju zabrinjavajući.

Li je ispitao kako opsesija korona virusom utiče na psihu čoveka i zaključio da to dovodi do psiholoških problema poput suicidnih ideja, konzumiranja alkohola ili droga, psihičkih kriza, krajnje beznadežnosti i anksioznosti.

Studija je ispitala podatke dva uzorka i to muškaraca i žena iz Sjedinjenih Američkih Država. Prvi uzorak prikupljen je od 11. do 13. marta i uključivao je 775 odraslih osoba - starosti 30 godina.

Drugi uzorak prikupljen je od 23. do 24. marta i činilo ga je 398 odraslih osoba - starosti 32 godine.

Li je analizirao podatke i identifikovao četiri obrasca preteranog razmišljanja o kovid 19. Statističkim analizama utvrđeno je da su četiri obrasca bila vrlo pouzdana i korišćena su za utvrđivanje opsesije.

Učesnici studije su uglavnom navodili:

- Bio sam uznemiren jer sam mislio da sam se možda zarazio korona virusom.

- Imao sam uznemirujuće misli da određeni ljudi koje sam video mogu da imaju korona virus.

- Nisam mogao prestati da razmišljam o korona virusu.

 - Sanjao sam korona virus.

Ovo su samo neke od izjava uplašenih ljudi.

- Razuman nivo pažnje i razmišljanja o informacijama o kovidu 19 može pomoći ljudima da ostanu na sigurnom tokom krize, ali previše uznemirujućeg razmišljanja o ovoj zaraznoj bolesti može biti veoma opasno - objašnjava Li.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.