UPOZORENJE STRUČNJAKA! Nova varijanta koronavirusa na horizontu: U Srbiji se povećava broj novozaraženih

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Avg.2023, 18:01

UPOZORENJE STRUČNJAKA! Nova varijanta koronavirusa na horizontu: U Srbiji se povećava broj novozaraženih

Srbija prati situaciju.

Specijalista pedijatrije i dečje pulmologije Dečje klinike u Tiršovoj Snežana Rsovac izjavila je da se novi soj korona virusa prati, a da nisu dobili obaveštenje da je registrovan u Srbiji, piše RTS.

Navodi da ni u svetu još nema dovoljno podataka, kao i da se kod nas beleži blagi porast broja novozaraženih.

Nova varijanta korona virusa sa velikim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << brojem mutacija registrovana je u četiri zemlje. Varijanta BA2.86, nazvana "pirola", pojavila se u SAD, Velikoj Britaniji, Danskoj i Izraelu. Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je "ova varijanta pod nadzorom", ali još nema podataka da li izaziva težu kliničku sliku i kako reaguje na lekove i kod vakcinisanih.

- Prati se, ali mi još nemamo dovoljno podataka u svetu. Svaki virus koji lakše zaobiđe imunološki sistem ili koji može da da težu kliničku sliku je interesantan i potrebno je situaciju držati pod nadzorom i videti šta će se dešavati - rekla je Rsovac za RTS.

Napominje da imamo blagi porast broja pozitivnih testova, nešto malo više nego pre mesec dana.

- Što se tiče dece, ona se i dalje sporadično javljaju. To je prvo slično prehladi i dalje. Mi nismo još dobili obaveštenje da je detektovana 'pirola' kod nas. Kod nas ima omikrona i podsojeva omikrona - rekla je Rsovac.

Ona je navela da niko od dece nije imao težu kliničku formu koja je zahtevala neku dugotrajniju hospitalizaciju ili bilo kakav drugi intenzivni oblik lečenja i da se to, koliko zna, odnosi i na odrasle u ovom trenutku.

Navodi da ono što je važilo na početku, nastavlja da važi i sada, bez obzira na to što je Svetska zdravstvena organizacija ukinula pandemiju.

- A to je pranje ruku, vođenje računa ukoliko imate kijavicu, ne ići u kolektiv, posebno temperature. I dalje su čulo ukusa i mirisa ona koja budu češće zahvaćena kod korone nego kod ostalih prehlada, virusa gripa, parainfluence, svega onoga što može da imitira respiratorne simptome koje daje i korona virus - ukazala je Snežana Rsovac.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.