Izvor: eKlinika.rs, 03.Dec.2020, 10:59

U pandemiji korona virusa najviše stradaju pluća: Evo kako da ih sačuvate

Normalan rad pluća od suštinskog je značaja za dobro funkcionisanje čitavog tela: disanje daje telu neophodan kiseonik. Na taj način naše telo dobija neophodnu energiju.
Takođe, pluća su osetljiva na razne spoljne faktore koji im smetaju: od pušenja i podjednako štetnog zagađenja vazduha do virusnih i bakterijskih infekcija. Zbog toga stručnjaci savetuju da prevenciju respiratornih bolesti započnemo što pre kako bismo izbegli ozbiljnije zdravstvene probleme. Doktorka >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << Olga Sakjan, šef terapijskog odeljenja kliničko-dijagnostičkog centra Medintsentr savetuje kako da više povedemo računa o svojim plućima.
Radite vežbe disanja Respiratornom sistemu potrebna je zaštita, kaže dr Olga Sakjan. Na kraju krajeva, pluća su ta koja su na prvom udaru kada virusi i bakterije uđu u naše telo. Nažalost, ozbiljno oštećeno plućno tkivo često dovodi od smrtnog ishoda i zbog toga moramo da damo sve od sebe kako bismo ih očuvali.
Da bismo ojačali pluća posle  preležane bolesti poželjno je da radimo vežbe disanja. Tako povećavamo i otpornost pluća na razne patogene. Ove vežbe pružaju ćelijama dodatni kiseonik, jačaju respiratorne mišiće i pomažu u čišćenju bronhija.
– Postoji mnogo vežbi disanja, ali one najjednostavnije su svima dostupne i ne zahtevaju puno vremena. Glavno pravilo je da izdah treba da bude dvostruko duži od udisanja. Prva vežba se radi u sedećem položaju dok su nam mišići vrata i ramena opušteni. Udahnite kroz nos, usta su vam zatvorena. Zatim polako izdahnite. Vežba se radi po 3-5 minuta svakoga dana. Fokus druge jednostavne vežbe je stomak. Udišemo kroz nos dok se stomak naduvava kao lopta. Izdahnite – skupite usne kao kad zviždite i polako uvlačite stomak.
Pravilno disanje je posebno važno za pušače, astmatičare i ljude koji su podložni respiratornim bolestima. Za ljude sa prekomernom težinom, pravilno disanje  je prilika je da se reše otežanog disanja – kaže dr Olga Sakjan.
Korekcija ishrane Jedna od korisnih namirnica za jačanje pluća, kako primećuje dr Olga Sakjan, je svinjska mast. Svinjska mast se često preporučuje u malim količinama kao proizvod dobar za jačanje imuniteta, jer je bogata hranljivim sastojcima. Ona sadrži vitamine A, D, E, C, cink i selen.
Za  očuvanje zdravlje pluća lekari preporučuju i hranu koja sadrži antioksidanse: žitarice od celog zrna, limun, grejp, crvenu i zelenu papriku, brokoli, bademe i kikiriki. Takođe je važno konzumirati proizvode koje sadrže omega-3 i selen – kao na primer šargarepa i spanać.
Vodite zdrav način života Naravno, zdravlje pluća zahteva odustajanje od loših navika, posebno od pušenja koje direktno utiče na plućno tkivo.
Takođe, zdravlje pluća direktno zavisi od celokupnog imuniteta. Dakle, da biste mogli lepo da dišete morate da sledite prilično jednostavna pravila:
naspavajte se, idealno bi bilo da vam san traje osam sati; budite fizički aktivni u svakoj prilici: umesto prevozom idite peške na posao , umesto lifta koristitie stepenice; smanjite stres kako se telo ne bi preopteretilo. Zdrava pluća su ključ za zdravlje čitavog tela. Ako je respiratorni sistem zdrav, čoveku će biti lakše da da se zaštiti od mnogih virusa i bakterija, što je danas od posebne važnosti.
Članak U pandemiji korona virusa najviše stradaju pluća: Evo kako da ih sačuvate se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.