U gradovima na jugu počelo testiranje građana na prisustvo antitela virusa korona

Izvor: JužneVesti.com, 03.Jun.2020, 16:32

U gradovima na jugu počelo testiranje građana na prisustvo antitela virusa korona

Za testiranje građana na lični zahtev koje je počelo 1. juna i kojim mogu da se otkriju antitela na virus korona, ima interesovanja u gradovima na jugu, kažu u domovima zdravlja. Testiranje košta 1.200 dinara, a radi se nakon procene lekara. Nije potrebna prethodna priprema i može da se radi u bilo koje doba dana, a rezultat je gotov za najviše sat vremena.

Testiranje je besplatno za građane čije zdravstveno >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << stanje zahteva hospitalizaciju, koji imaju simptome virusa ili su bili u rizičnom kontaktu, kao i za one koji su zbog prirode posla izloženi riziku.

U niškom Domu zdravlja su serološke testove počeli da rade od prošlog ponedeljka, kako kažu, a do sada je testirano 795 ljudi i to uglavnom onih koji imaju indikacije, moraju na bolničko lečenje ili zbog posla spadaju u rizičnu grupu.

Do danas se na lični zahtev na antitela testiralo 54 osoba koje su uplatile novac na račun Fonda. Inače, serologiju smo počeli da radimo prošlog ponedeljka i za sada je obavljeno ukupno 795 testiranja onima koji imaju indikacije - kaže pomoćnica direktora Doma zdravlja Danijela Nešić.

Građani sa sobom moraju da donesu priznanicu da su uplatili 1.200 dinara na žiro-račun RFZO-a, a testove u niškom Domu zdravlja neće plaćati oni čije zdravstveno stanje zahteva hospitalizaciju, kao ni oni koji su zbog prirode posla izloženi riziku - zaposleni u gradskom saobraćaju, gerontološkim centrima, vojska, policija, studenti koji žive u studentskim domovima.

Za ovaj test uzima se krv iz vene i građani mogu da daju krv u bilo koje doba dana. Rezultat se izdaje za sat vremena. Ukoliko je rezultat pozitivan na IgM antitela, te osobe se pozivaju na testiranje PCR metodom - kaže Nešićeva.

Nišlije se na lični zahtev mogu testirati u prostorijama Službe za laboratorijsku dijagnostiku u podrumu centralnog objekta od 7 do 11 sati, na prvom spratu Doma zdravlja, u zadnjem boksu laboratorije, od 11 do 20 sati, u Železničkoj ambulanti, Studentskoj poliklinici i Institutu za javno zdravlje.

U Institutu za javno zdravlje testiranje se radi od 9 do 10 sati bez zakazivanja, ali oni su, kažu, fokusirani na PCR testiranje i uglavnom se radi o onima koji putuju. Samo juče je ovaj test uradilo 40 osoba.

Vranjanci testove na lični zahtev mogu uraditi u Domu zdravlja ili Zavodu za javno zdravlje od 7 do 14 sati, a zakazivanje nije potrebno.

Prema rečima direktorke Zavoda za javno zdravlje Svetlane Stojanović, zahtev se popunjava u toj ustanovi, a rezultat je gotov za najviše pola sata.

Već imamo dosta zainteresovanih građana i uveliko radimo testove. Kada je reč o kategorijama koje su oslobođene plaćanja, to su oni koji imaju simptome ili su bili u rizičnom kontaktu, a nisu za PCR test. Lekar je taj koji određuje da li neko treba da se testira ili ne - kaže Stojanovićeva.

Leskovački Dom zdravlja je za sada dobio od Fonda 3.600 testova za građane i 800 za zaposlene u toj ustanovi.

Kako će da ide dinamika još ne znamo jer čekamo uputstva Fonda, ali je izvesno da će plaćanja biti oslobođeni oni koji trebaju da se operišu i test će se raditi pre operacije - kažu u Domu zdravlja.

Leskovčani će moći da se testiraju u Domu zdravlja i Zavodu za javno zdravlje.

Prokupčani koji žele da se samoinicijativno testiraju na prisustvo antitela virusa, to mogu da urade u prostorijama Doma zdravlja.

Uplata se vrši na žiro - račun RFZO-a 840-17750-34, a cena je ista kako za građane, tako i za pravna lica i strane državljane.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.